Tri topovske kugle u zidu somborske kuće kao svedočanstvo jednog vremena

Три топовске кугле сачуване из времена Мађарске револуције (1849.године) налазе се и данас, једва приметно, на зиду једне куће у Сомбору, на почетку Стапарског пута.

Три топовске кугле испаљене су 11 фебруара 1849. године у време уласка Српске војске у Сомбор. Мађарска револуција која је почела у пролеће 1848. године довела је до великих превирања , па и у једном мирном Сомбору.

Скоро годину дана било је видно присуство Мађарске револуционарне власти и почетком фебруара 1849. године Мађарска војска се пред навирањем Српске повукла. Тада су прве српске трупе ушле у Сомбор.

„Долазили су Сивачким путем, који је тада почињао овде где је данас улица Соње Маринковић. Одатле су испалили три топовска хица упозорења у правцу града. Није било разлога за то, јер никакве противничке војске у граду није било, али те три топовске кугле остале су у зиду ове куће.

Та кућа није тада изгледала овако, она је знатно преправљена неких двадесет или тридесет година касније, али је довољно био свестан тадашњи власник куће, значаја тих кугли и оставио их је у зиду приближно на месту где су се налазиле када су и испаљене“, каже Милан Степановић, публициста.

170 година је прошло од тог времена, а три топовске кугле остале су као сведочанство једног времена све до данас.

Извор: РТВ (Бојана Радовановић)

ПретходниSlikarske radionice za decu i odrasle na obali Velikog Bačkog kanala
СледећиLjubičasto jezero mami turiste u Pačir

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.