Tri topovske kugle u zidu somborske kuće kao svedočanstvo jednog vremena

Tri topovske kugle sačuvane iz vremena Mađarske revolucije (1849.godine) nalaze se i danas, jedva primetno, na zidu jedne kuće u Somboru, na početku Staparskog puta.

Tri topovske kugle ispaljene su 11 februara 1849. godine u vreme ulaska Srpske vojske u Sombor. Mađarska revolucija koja je počela u proleće 1848. godine dovela je do velikih previranja , pa i u jednom mirnom Somboru.

Skoro godinu dana bilo je vidno prisustvo Mađarske revolucionarne vlasti i početkom februara 1849. godine Mađarska vojska se pred naviranjem Srpske povukla. Tada su prve srpske trupe ušle u Sombor.


„Dolazili su Sivačkim putem, koji je tada počinjao ovde gde je danas ulica Sonje Marinković. Odatle su ispalili tri topovska hica upozorenja u pravcu grada. Nije bilo razloga za to, jer nikakve protivničke vojske u gradu nije bilo, ali te tri topovske kugle ostale su u zidu ove kuće.

Ta kuća nije tada izgledala ovako, ona je znatno prepravljena nekih dvadeset ili trideset godina kasnije, ali je dovoljno bio svestan tadašnji vlasnik kuće, značaja tih kugli i ostavio ih je u zidu približno na mestu gde su se nalazile kada su i ispaljene“, kaže Milan Stepanović, publicista.

170 godina je prošlo od tog vremena, a tri topovske kugle ostale su kao svedočanstvo jednog vremena sve do danas.

Izvor: RTV (Bojana Radovanović)

ПретходниSlikarske radionice za decu i odrasle na obali Velikog Bačkog kanala
СледећиLjubičasto jezero mami turiste u Pačir

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.