TRIBINA „FESTIVAL PRAVA DETETA“ U SOMBORSKIM OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA

U čast obeležavanja 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta, Lokalna ombudsmanka grada Sombora, u saradnji sa Pokrajinskim zaštitnikom građana –ombudsmanom, u somborskim osnovnim i srednjim školama organizuje tribinu „FESTIVAL PRAVA DETETA“.

Konvencija o pravima deteta usvojena je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, 20. novembra 1989. godine. Reč je o jednom od najvidljivijih, univerzalno prihvaćenih sporazuma o ljudskim pravima u istoriji u kojem su deca po prvi put prepoznata kao nosioci svojih prava. Republika Srbija je jedna od 196 država koje su ratifikovale Konvenciju čime su se obavezale da će poštovati, štititi i promovisati prava deteta.

Međunarodnim danom deteta proglašen je 20. novembar, a u svetlu 30. jubileja Konvencije, ove godine je prisutna ideja da se angažovanjem šire društvene zajednice društvo podseti na odgovornost koju imamo prema deci.

„Naš je osnovni zadatak da pomognemo u procesu formiranja nove generacije odgovornih, samosvesnih i plemenitih ljudi koji pored toga što štite svoja, vode računa da ne povrede i prava drugih ljudi. Takođe,obzirom ne sveprisutnu pojavu vršnjačkog nasilja, svaki vid preventivnog delovanja može biti samo benefitan.“ ističe lokalna ombudsmanka grada Sombora, Čarna Petričević.

U cilju održavanja nesmetane komunikacije, u naseljenim mestima gde je u službenoj upotrebi mađarski jezik, usluge prevođenja, kao i pomoć oko organizacije pružili su g. Silard Janković, član Gradskog veća za oblast nacionalnih manjina i saradnje sa verskim zajednicama i g.Atila Pribila,Pomoćnik gradonačelnice grada Sombora za oblasta mesne samouprave.

Tribine su održane u OŠ“Miroslav Antić“ Čonoplja , OŠ „ Kiš Ferenc“Telečka, OŠ „ Bratstvo-jedinstvo“Svetozar Miletić, OŠ“ Aleksa Šantić“ Aleksa Šantić i OŠ“Petefi Šandor „ Doroslovo . U narednom periodu Tribina će se održati prema sledećem rasporedu:

1. 25.10.2019.godine OŠ “22.oktobar“ Bački Monoštor i OŠ“Laza Kostić“ Gakovo

2. 28. 10.2019.godineOŠ „ Bratstvo-jedinstvo“ Bezdan i OŠ „Moše Pijade“Bački Breg

3. 30. 10.2019.godine OŠ“ Nikola Vukičević “Sombor i OŠ“Bratstvo i jedinstvo“ Sombor

4. 31. 10.2019.godine Srednja tekstilno kožarska škola „Sveti Sava“Sombor

5. 01.11.2019. godine Srednja ekonomska škola Sombor

6. 05.11.2019. godine OŠ“ Ivo Lola Ribar“ Sombor

7. 06.11.2019. godine Škola za osnovno i srednje obrazovanje sa domom „ Vuk Karadžić“ Sombor

8. 08. 11.2019.godine OŠ“Avram Mrazović“ Sombor i OŠ „Dositej Obradović“Sombor

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

ПретходниOLIMPIJSKI TRENING ZA OSNOVCE
Следећи„ASOCIJACIJE I EKSPRESIJE“ NOVA TEMATSKA IZLOŽBA U GALERIJI MILAN KONJOVIĆ

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.