Tribina povodom Dana srpskog jedinstva u Somboru

dekan

Republika Srbija i Republika Srpska obeležile su zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a 15. septembar je izabran jer je tog dana, 1918. godine, probijen Solunski front. 

Tim povodom je održana tribina „Proboj solunskog fronta i oslobođenje 1918“ koju je organizovao Grad Sombor u saradnji sa Pedagoškim fakultetom Sombor.

„Što bi rekao Stojan Novaković, treba naći meru u onome što predstavljamo mladim ljudima da ne bi to bilo kontraproduktivno. Način na koji mi pričamo o proboju Solunskog fronta u ovom obeležavanju rasterećen od nekog egzibicionizma, specifičnosti i senzacinalizma, a zasnovan je na istoriografiji gde jedan običan čovek, željan da posle dve godine dođe kući, ide napred i tu ne može nikakva vojna sila da ga zaustavi. Taj običan srpski seljak čini srpsku vojsku i brojni dobrovoljci sa prostora Vojvodine, a bilo ih je njih oko pet hiljada. To je trezven čovek, promišljen čovek, realan čovek, nije čovek iluzija, zna kako treba da se bori i način na koji treba da oslobodi svoju teritoriju: mudrošću, trezvenošću. Istovremeno patriotizmom i srčanošću se oslobađa svoja teritorija. To je poruka za mlade ljude kako odnos prema svojoj prošlosti treba da imaju, a onda i kako svoj identitet treba da grade za budućnost“, rekao je između ostalog prof. dr Saša Marković, dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru.

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković je čestitao građanima Dan jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

„Sombor danas ima razloga da bude ponosan na svoje slavne pretke, na čuvare srpskih nepokorenih barjaka, učesnike bitaka, jer su njihovi potomci, naši sugrađani, naseljeni u Somboru, Aleksi Šantiću, Rastini i drugim selima, a upravo oni su uspeli da očuvaju srpsku tradiciju, kulturu, veru i običaje odnosno nacionalni identitet svog naroda, zahvaljujući kome mi danas možemo da slavimo ovaj veliki praznik naše države Srbije – Dan zastave – jer upravo zastava, pored Ustava i grba je jedan od neizostavnih simbola državnosti koji objedinjuje sve ono što čini naš nacionalni identitet“, kazao je Ratković.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

ПретходниPica kao najzabavnije jelo na svetu
СледећиPredsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović posetio Sombor

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.