Trodnevna žalost u Srbiji i Republici Srpskoj zbog smrti patrijarha Irineja

Танјуг (Драган Кујунџић)

Vernici i poštovaoci odaju počast preminulom srpskom patrijarhu Irineju. U Srbiji je juče proglašena trodnevna žalost. I Vlada Republike Srpske proglasila je trodnevnu žalost 20, 21. i 22. novembra.Telo patrijarha danas će iz Saborne crkve biti preneto u Hram Svetog Save, gde će se sutra biti sahranjen.

Građani su pozvani da se, prilikom odavanja pošte preminulom poglavaru SPC, pridržavaju epidemioloških mera.

Telo patrijarha biće uneto u Sabornu crkvu oko 8.30 i biće izloženo za vreme liturgije povodom slave crkve, Aranđelovdana. Potom bi trebalo da bude održan kratak pomen, a zatim bi telo trebalo da bude preneto u Hram Svetog Save.


Vernici neće moći da se oproste od patrijarha u Sabornoj crkvi, već u Hramu Svetog Save, i to po posebnim pravilima.

Zemni ostaci patrijarha Irineja će krenuti u 11.30 ispred Saborne crkve. Kolonu će ispred Hrama Svetog Save dočekati vojska, a u hramu i sveštenstvo. Pomen je zakazan za 12.30, a nakon toga celog dana i noći sveštenici će čitati jevanđelja nad odrom.

Sveta zaupokojena liturgija zakazana je za nedelju. Prema preporukama Kriznog štaba, neće biti moguće celivanje tela patrijarha.

Narod će moći da uđe u hram na centralni ulaz, da priđe na nekoliko metara, pokloni se i izađe napolje.Vernici su pozvani da poštuju epidemiološke mere i da nose maske,da se ne zadržavaju i ne prave gužve.

Patrijarh Irinej preminuo je juče ujutru u VMC Karaburma, gde je hospitalizovan zbog pogoršanja zdravstvenog stanja usled zaraze koronavirusom.

Povodom njegove smrtistigli su brojni izrazi saučešća i reagovanjaiz zemlje i sveta.

U saopštenju SPC je navedeno da će onbiti sahranjen u nedelju u kripti Hrama Svetog Savena Vračaru.

Do izbora 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve, naslednika preminulog patrijarha Irineja, njegovedužnosti obavlja Sinod, kojem će predsedavati mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Izbor patrijarha se sprovodi najkasnije za tri meseca od dana kada je presto patrijarha upražnjen.

Izvor: RTV, Tanjug

ПретходниGrađani podeljeni po pitanju zatvaranja škola
СледећиĐoković pobedio Zvereva za plasman u polufinale, Medvedev lako protiv Švarcmana

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.