U kafileriju koja je „trn u oku“ Somborcima stiže još 150 tona otpada

Građani Sombora i okoline već godinama muku muče sa životinjskim otpadom, a kako smo saznali u kafileriju stiže još otpada iz Padinske skele.

Najurbaniji deo Sombora Nova Selenča i industrijsko–trgovinska zona delovi su grada najbliži somborskoj kafileriji. A neprijatni mirisi koji se šire iz kafilerije ono je na šta se stanovnici i zaposleni u tom delu grada žale godinama.

„Noću i danju nemamo mira. Mada imamo zelenu oazu, šumicu, ali ni to nam više ne vredi, jer od neprijatnih mirisa ne možemo otvoriti prozor. To se svodi ko je od osam do 12 ujutru otvorio , a posle nema šanse da preživimo“, kaže Ljubica Jokić i dodaje:

„Strašno dosta nam je što skoro svaku noć osećamo kafileriju. Ako slučajno ostanu otvoreni prozori to udišemo. Grozno“.

Nova briga Somborcima je oko 150 tona životinjskih kostiju i drugog otpada koje će u Sombor stići iz kruga nekadašnjeg preduzeća Gluten u Padinskoj skeli.

„Sramota je što se to sada dovozi u Sombor. Znam da je prošle godine dovežen slon. Mi izgleda da smo kao sabirni centar za uginule životinje“ , kaže Ljuibica Jokić.

„To nigde nema samo u Somboru? Tu donose i velike konje uginule, lavove i sve živo što ne valja, dovoze u Sombor „, kaže Soka Peić.

„Prvi put čujem za ovo i ne bi hteo da tih 150 tona stignu u Sombor. I ovako zagađuje kafilerija. Ja sam tu 45 godina i stalno je tako. Leti smo zatvorenih vrata i prozora“, kaže Andrija Kokić.

U Ministarstvu poljioprivrede kažu da prerada životinjskih kostiju neće uticati na životnu sredinu u okolini kafilerije.

„Rađena je procena kapaciteta somborske kafilerije i u Sombor će nedeljno stizati jedan kamion životinjskog otpada iz Padinske skele. Kafilerija je pod stalnim nadzorom veterinarske inspekcije i kontrola se vrši od prijema do isporuke dobijenih proizvoda. Prerada ovog životinjskog otpada uopšte neće uticati na kvalitet vazduha“, odgovor je koji smo dobili iz Ministarstva poljoprivrede.

Odobrenje za snimanje pogona u kojima se prerađuje otpad iz Padinske Skele iz Ministarstva poljoprivrede do završetka ovog priloga nismo dobili.

rtv.rs

ПретходниPRVI LETNJI KAMP ZA OSOBE LEČENE OD RAKA
СледећиNeka vode budu čiste – Monoštor

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.