U Kolutu jedini privatni zoo vrt u Vojvodini

papagaji_zoo_kolut

Na ulazu u selo Kolut kod Sombora prostire se na osam hektara privatnog poseda neuobičajeni zoološki vrt, u kojem živi više desetina vrsta životinja iz svih krajeva sveta. Oaza se razvijala proteklih tridesetak godina, da bi danas bila impozantno stanište mnogih vrsta, najviše ptica, od kojih nekih nema ni u zoo vrtovima u regionu.

Desetine tropskih životinja, papagaji, majmuni, jeleni, par mrkih medveda Bato i Seka, ali i retke vrste ptica kojih nema u okruženju, prava su atrakcija u jedinom privatnom životinjskom rezervatu u Vojvodini. Milan Mirić kaže da je pre više od tri decenije osmislio oazu kako bi životinjama bilo dobro, a ljudima kako bude, zbog toga ambijent ima minimum ograda, kaveza i betona.

„Ovde ima puno vrsta kljunorožaca, to je i neki hit sada svuda u svetu. Imamo i ptice sekretare, koji su jedini primerci u ovom delu Evrope, a jedno od tri mesta u svetu u kojem se razmnožavaju je i zoološki vrt u Kolutu. Sekretarke su vrlo neobične, retke ptice, izgledaju takođe nesvakidašnje, a ono po čemu su jedinstvene je to što je to jedina ptica koja dolazi do hrane tako što nogom ubija plen, a to je zmija“, priča Milan Mirić.

Milan kaže da su mu životinje kao deca, a svaka ima svoju priču. Želja mu je da nabavi još neke retke vrste, ali ga u tome trenutno sprečava komplikovan transport i procedura.

„Prve crne rode su se repordukovale u mom zoološkom vrtu pre tridesetak godina, a to je bilo jedno od tri mesta u svetu gde su one u zarobljeništvu izvodile mlade. Posle tri decenije evo opet uspešno izvode mlade. Sarađujem sa drugim zoološkim vrtovima, razmenjujemo životinje, sarađujem sa beogradskim i palićkim zoološkim vrtovima, ali i onima iz inostranstva, a ta saradnja je odlična“.

Jedinstveno mesto kod Koluta možemo nazvati i prirodnjački rezervat, jer se u nemu nalazi preko stotinu životinjskih vrsta koje možete videti, a najatraktivniji su flamingosi.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

ПретходниI najjednostavnija torta može da postane pravo remek delo
СледећиRecikliranjem stakla smanjuje se zagađenost vazduha

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.