U online galeriji KC Sombora radovi Nikole Radosavljevića

Od danas u online galeriji Kulturnog centra Sombora možete pogledati radove Nikole Radosavljevića, vizuelnog umetnika iz Beograda. Postavku pod nazivom „Daddy loves you no matter what“ čine fotografije ambijentalnih instalacija kreiranih u formi poliptiha i video radovi.

Umetnik o postavci:

„Radovi su elementi višegodišnjeg projekta ‘Počnite da paničite!’. Započet kao serija objekata vremenom je poprimio formu poliptihalnih ambijentalnih instalacija. Formiram i rekomponujem radove nastale pod uticajima porodičnih i društvenih represija. Polazeći od prenešenog iskustva nekoliko generacija među kojima sam odrastao, koristim ideju doma kao entitet nad kome autoritativne društvene sile vrše različite sociološke eksperimente. Kroz ove radove predstavljam različite mehanizme odbrane pojedinca koji unutar društva trpi različite verzije pritiska. Baveći se pojmovima odsustva, bliskosti, pritiska i izloženosti, preispitujući situacije i podele koje svakodnevno trpimo radove gradim na autorskim mikronarativima u funkciji univerzalno jasnih poruka, različitih motiva i eklektičnih scena.

Korišćenjem prostornih kapaciteta u kojima su radovi izlagani menjana im je vizuelna ali ne i idejna struktura. Formirane su predstave odnosa unutar zamišljene porodične celine, njihove suptilne kamuflaže i kulminacije. Različitim intervencijama pokušao sam da ukažem na različlite sociološke, političke, društvene i nacionalne uticaje koje formiraju, redukuju ili osposobljavaju jedinku društva da bude funkcionalna i prihvaćena. Formirani kao logički zaključci stečeni iskustvom življenja na ovom lokalitetu i odrastanja u ovakvoj istoriji, u službi su pitanja identiteta i kategorizacije pripadnosti. Preispituju se i uticaji koji vršimo ili koji se vrše nad nama. Sami radovi ne predstavljaju završnice misaonog toka, već materijal za dalje re-komponovanje i sučeljavanje meni bitnih socioloških tačaka.

U nameri da uvek inteziviram odnos relacije publika-rad, namenski koristim elemente scene, uvek ograničavajući ili pozicionirajući publiku, kao i njena čula. Ovim pristupom radovi postaju zabeleška prostora i događaja, ali i reakcija na trenutne sukobe interesa koji nastaju usled nedoslednosti vremena i mesta na kome se kao autor nalazim. Sa jedne strane svet je veliko i dostupno mesto, i ja imam mogućnosti da budem deo njega. Sa druge strane, realnost mi govori da smo na ivici rata, jedne velike duhovne i fizičke pretnje, koja čitavo delovanje, život i prostore postojanja stavlja u poziciju besmisla.“


Biografija:

Radosavljević Nikola, rođen je 1991. godine u Užicu. Osnovne i master studije završio na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, atelje grafika i knjiga, 2015. godine. Doktorirao je na studijama Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjenih umetnosti i dizajna 2020. godine, na temu knjige umetnika i novomedijskih grafičkih praksi.

Dobitnik je više od dvadeset različitih nagrada i priznanja iz oblasti crteža i grafike, od kojih su posebno značajne:

Nagrada učiteljskog fakulteta u Užicu, na XI medjunarodnom grafičkom bijenalu suve igle, u Užicu, 2013. Specijalna nagrada žirija za inovaciju u strip umetnosti, medjunarodni salon stripa, SKC, Beograd, 2014. i 2016. Nagrade su dodeljene za umetničku knjigu. Bio je deo tima koji je osvojio zlatnu medalju Praškog kvadrijenala, “For provoking a dialogue”, nacionalnog nastupa studentske sekcije, Prag, Češka, 2015. Nagrada FPU za najbolji grafički list na master studijama iz fonda Mihajlo S. Petrov, MPU Beograd, 2016. Nagrada za doprinos tehnici suve igle i grafički list, VI međunarodni bijenale EX LIBRISa, Istorijski arhiv, Pančevo, 2016. Nagrada na 28. Regionalnom likovnom salonu u Užicu. Gradska galerija, Užice, 2016. Nagrada je dodeljena za crtež velikog formata.

Plaketa za doprinos, svetsko bijenale crteža, Osten, Makedonija, 2017. Prva nagrada na Jesenjem likovnom salonu u CZK Masuka, Velika Plana, 2017., nagrada je dodeljena za grafiku Sveti dodiri. Prva nagrada za umetničku knjigu međunarodnog salona stripa u Valjevu, Centar za kulturu Valjevo, 2018. Nagrada publike anonimnim glasanjem za umetničku knjigu Umorna, Centar za kulturu Valjevo, međunarodni salon stripa, 2018. Nagrada međunarodnog bijenala kolaža, Centar za kulturu Vojvodine, Novi Sad, 2018. Nagrada za grafiku na međunarodnoj izložbi Niškog grafičkog kruga, Paviljon u Tvrđavi, Niš, 2019. Nagrada Youth Heroes, EXIT Fondacije za kulturu i umetnost, 2019. Nagrada svetskog trijenala grafike malog formata za tehnološki doprinos i likovni domen, Ural, Rusija, 2019. Otkupna nagrada Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Galerija Grafičkog kolektiva, Izložba male grafike, 2019.

Učestvovao na više od sto pedeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Srbija, Holandija, Nemačka, Kina, Švajcarska, Rusija, Bugarska, Makedonija, Mađarska, SAD, Indija, Grčka…).

Do sada je organizovao 35 samostalnih izložbi po konkursu i pozivu (Beograd, Novi Sad, Pančevo, Sombor, Kotor, Kraljevo, Kikinda…).

Stipendista iz nekoliko različitih fondova. Po izboru urednika rubrike magazine ELLE “39 najuspešnijih mlađih od 30”, svrstan u 39 najuspešnijih mladih ljudi u zemlji, oblast vizuelnih umetnosti, novembarsko izdanje, 2016. godine. Učesnik grafičke kolonije “Grafika 2016” i “Grafika 2018”, Centar za Kulturu Smederevo. Finalista kluba SUPERSTE u oblasti vizuelnih umetnosti, fondacija Erste banke za 2014.

Na temu knjige umetnika i primene novomedijskih umetničkih praksi održao niz javnih predavanja: Narodna biblioteka Srbije; Galerija “Žad”, Muzej primenjenih umetnosti; Mala galerija DKSGa, Novi Beograd… Učesnik međunarodnog simpozijuma u okviru međunarodnog bijenala grafike, Dom kulture u Čačku, javno predavanje na temu Multioriginala- Knjiga umetnika, crtež i publika. Gostujući predavač po pozivu na Internacionalnoj nedelji studenata, ISWIB, 2019. Na poziv organizatora festivala REKONSTRUKCIJA izveo niz radova u javnom prostoru, Beograd, 2019.

Deo saziva Likovne kolonije Vlasina 2019. godine u organizaciji KC Leskovac, na poziv selektorke saziva Nine Todorović. Nosioc priznanja “Heroj mladih” za kulturu i umetnost, EXIT Fondacije, 2019.
Član ULUSa, grafička sekcija.
Član ULUPUDUSa, grafičko-slikarska sekcija
Član UVUUa, grafička sekcija.
Bavi se grafikom, crtežom, i knjigom umetnika.

Izvor: RTV

ПретходниLjubav prema duborezu: „Ruke se zamore, ali se duša odmori“
СледећиZa 100 evra se do sada prijavilo 2.350.000 građana

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.