У online галерији КЦ Сомбора радови Николе Радосављевића


Од данас у online галерији Културног центра Сомбора можете погледати радове Николе Радосављевића, визуелног уметника из Београда. Поставку под називом “Daddy loves you no matter what” чине фотографије амбијенталних инсталација креираних у форми полиптиха и видео радови.

Уметник о поставци:

“Радови су елементи вишегодишњег пројекта ‘Почните да паничите!’. Започет као серија објеката временом је попримио форму полиптихалних амбијенталних инсталација. Формирам и рекомпонујем радове настале под утицајима породичних и друштвених репресија. Полазећи од пренешеног искуства неколико генерација међу којима сам одрастао, користим идеју дома као ентитет над коме ауторитативне друштвене силе врше различите социолошке експерименте. Кроз ове радове представљам различите механизме одбране појединца који унутар друштва трпи различите верзије притиска. Бавећи се појмовима одсуства, блискости, притиска и изложености, преиспитујући ситуације и поделе које свакодневно трпимо радове градим на ауторским микронаративима у функцији универзално јасних порука, различитих мотива и еклектичних сцена.

Коришћењем просторних капацитета у којима су радови излагани мењана им је визуелна али не и идејна структура. Формиране су представе односа унутар замишљене породичне целине, њихове суптилне камуфлаже и кулминације. Различитим интервенцијама покушао сам да укажем на различлите социолошке, политичке, друштвене и националне утицаје које формирају, редукују или оспособљавају јединку друштва да буде функционална и прихваћена. Формирани као логички закључци стечени искуством живљења на овом локалитету и одрастања у оваквој историји, у служби су питања идентитета и категоризације припадности. Преиспитују се и утицаји који вршимо или који се врше над нама. Сами радови не представљају завршнице мисаоног тока, већ материјал за даље ре-компоновање и сучељавање мени битних социолошких тачака.

У намери да увек интезивирам однос релације публика-рад, наменски користим елементе сцене, увек ограничавајући или позиционирајући публику, као и њена чула. Овим приступом радови постају забелешка простора и догађаја, али и реакција на тренутне сукобе интереса који настају услед недоследности времена и места на коме се као аутор налазим. Са једне стране свет је велико и доступно место, и ја имам могућности да будем део њега. Са друге стране, реалност ми говори да смо на ивици рата, једне велике духовне и физичке претње, која читаво деловање, живот и просторе постојања ставља у позицију бесмисла.”


Биографија:

Радосављевић Никола, рођен је 1991. године у Ужицу. Основне и мастер студије завршио на Факултету примењених уметности у Београду, атеље графика и књига, 2015. године. Докторирао је на студијама Факултета примењених уметности у Београду, одсек примењених уметности и дизајна 2020. године, на тему књиге уметника и новомедијских графичких пракси.

Добитник је више од двадесет различитих награда и признања из области цртежа и графике, од којих су посебно значајне:

Награда учитељског факултета у Ужицу, на XI медјународном графичком бијеналу суве игле, у Ужицу, 2013. Специјална награда жирија за иновацију у стрип уметности, медјународни салон стрипа, СКЦ, Београд, 2014. и 2016. Награде су додељене за уметничку књигу. Био је део тима који је освојио златну медаљу Прашког квадријенала, “Фор провокинг а диалогуе”, националног наступа студентске секције, Праг, Чешка, 2015. Награда ФПУ за најбољи графички лист на мастер студијама из фонда Михајло С. Петров, МПУ Београд, 2016. Награда за допринос техници суве игле и графички лист, VI међународни бијенале EX LIBRISа, Историјски архив, Панчево, 2016. Награда на 28. Регионалном ликовном салону у Ужицу. Градска галерија, Ужице, 2016. Награда је додељена за цртеж великог формата.

Плакета за допринос, светско бијенале цртежа, Остен, Македонија, 2017. Прва награда на Јесењем ликовном салону у ЦЗК Масука, Велика Плана, 2017., награда је додељена за графику Свети додири. Прва награда за уметничку књигу међународног салона стрипа у Ваљеву, Центар за културу Ваљево, 2018. Награда публике анонимним гласањем за уметничку књигу Уморна, Центар за културу Ваљево, међународни салон стрипа, 2018. Награда међународног бијенала колажа, Центар за културу Војводине, Нови Сад, 2018. Награда за графику на међународној изложби Нишког графичког круга, Павиљон у Тврђави, Ниш, 2019. Награда Youth Heroes, EXIT Фондације за културу и уметност, 2019. Награда светског тријенала графике малог формата за технолошки допринос и ликовни домен, Урал, Русија, 2019. Откупна награда Министарства културе и информисања Републике Србије, Галерија Графичког колектива, Изложба мале графике, 2019.

Учествовао на више од сто педесет колективних изложби у земљи и иностранству (Србија, Холандија, Немачка, Кина, Швајцарска, Русија, Бугарска, Македонија, Мађарска, САД, Индија, Грчка…).

До сада је организовао 35 самосталних изложби по конкурсу и позиву (Београд, Нови Сад, Панчево, Сомбор, Котор, Краљево, Кикинда…).

Стипендиста из неколико различитих фондова. По избору уредника рубрике магазине ELLE “39 најуспешнијих млађих од 30”, сврстан у 39 најуспешнијих младих људи у земљи, област визуелних уметности, новембарско издање, 2016. године. Учесник графичке колоније “Графика 2016” и “Графика 2018”, Центар за Културу Смедерево. Финалиста клуба SUPERSTE у области визуелних уметности, фондација Ерсте банке за 2014.

На тему књиге уметника и примене новомедијских уметничких пракси одржао низ јавних предавања: Народна библиотека Србије; Галерија “Жад”, Музеј примењених уметности; Мала галерија ДКСГа, Нови Београд… Учесник међународног симпозијума у оквиру међународног бијенала графике, Дом културе у Чачку, јавно предавање на тему Мултиоригинала- Књига уметника, цртеж и публика. Гостујући предавач по позиву на Интернационалној недељи студената, ИСWИБ, 2019. На позив организатора фестивала РЕКОНСТРУКЦИЈА извео низ радова у јавном простору, Београд, 2019.

Део сазива Ликовне колоније Власина 2019. године у организацији КЦ Лесковац, на позив селекторке сазива Нине Тодоровић. Носиоц признања “Херој младих” за културу и уметност, EXIT Фондације, 2019.
Члан УЛУСа, графичка секција.
Члан УЛУПУДУСа, графичко-сликарска секција
Члан УВУУа, графичка секција.
Бави се графиком, цртежом, и књигом уметника.

Извор: РТВ


ПретходниЉубав према дуборезу: “Руке се заморе, али се душа одмори”
СледећиЗа 100 евра се до сада пријавило 2.350.000 грађана

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.