U selu Stapar deca od vrtića igraju folklor, od nedavno i sa dva brata Kineza

folklor

Udruženje Mesna kulturno prosvetna zajednica u Staparu decenijama neguje tradiciju i običaje, a deca od vrtića počinju da uče prve koreografije i ova tradicija se prenosi sa kolena na koleno.

Od pre nekoliko godina srpski folklor zajednom sa decom iz Stapara pohađaju i dva brata, koja su se doselila sa porodicom iz Narodne Republike Kine.

Narodni običaji u Staparu se neguju decenijama, a članovi folklorne gurpe su deca koja pohađaju Osnovnu školu „Branko Radičević“ iz ovog mesta.

Od pre nekoliko godina pridužila su im se braća Ćišen i Điđe Džang, koji su sa roditeljima doselili u ovo selo iz Narodne Republike Kine.

Njihovi vršnajci kažu da su se brzo su se uklopili i naučili srpski jezik, zajednička im je i ljubav prema folkloru, a koreografije im nisu nikakav problem.

„Fantastično mi je ovde i lepo sam se uklopio sa društvom. Na folkloru mi je super, našao sam i ovde nove drugare i snašao sam se odlično. U školi sam vrlodobar i odličan, malo mi je teži jezik ali ostalo nije problem“, rekao je Ćišen Džang.

„Dobro mi je ovde, zaista volim školu, ali i foklor, gde mi je prelepo. Volim da igram folklor i ovde imam puno drugara“, slaže se i Điđe Džang.

„ Kada su nam došli drugari iz Kine odmah smo se počeli družiti, a i dolazili su kod nas u ulicu da se zajedno igramo. Kako su krenuli na folklor sve su bolji, dobri su u školi i dobri su prijatelji“, ističe Dujna Danilov.

„Na folklor idem oko pet godina i najzamljivije mi je druženje i putovanja, očuvanje tradicije i kada učimo o običajima. Naučili smo desetak koreografija“, kaže Ivana Đurđev.

„Ja jesam ovde najmlađi, ali već znam pet koreografija. Najviše volim folklor zbog putovanja, druženja i tradicije“, dodaje i Marko Đurđev.

U mesnoj folklornoj sekciji ima oko stotinu članova.

„Cilj našeg udruženja je očuvanje tradicije u Staparu,a koja se nije prekidala sve ove godine. Od 2017. godine imamo dva člana iz Narodne Republike Kine, oni su se izuzetno uklopili i deca su presrećna i prihvatili su ih i to je nama na ponos“, ističe Ljiljana Đurišić, predsednica Udruženja Mesna kulturno – prosvetna zajednica u Staparu.

Osim ljubavi prema tradiciji, na folkloru se deca druže, a kako kažu, najviše vole putovanja kada publici u drugim sredinama pokažu koreografije bačkih igara iz Stapara.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

PrethodniZimski kup u fudbalu za najmlađe
SledećiSUTRA U SOMBORU NOVA AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.