U selu Stapar deca od vrtića igraju folklor, od nedavno i sa dva brata Kineza

folklor

Удружење Месна културно просветна заједница у Стапару деценијама негује традицију и обичаје, а деца од вртића почињу да уче прве кореографије и ова традиција се преноси са колена на колено.

Од пре неколико година српски фолклор заједном са децом из Стапара похађају и два брата, која су се доселила са породицом из Народне Републике Кине.

Народни обичаји у Стапару се негују деценијама, а чланови фолклорне гурпе су деца која похађају Основну школу „Бранко Радичевић“ из овог места.

Од пре неколико година придужила су им се браћа Ћишен и Ђиђе Џанг, који су са родитељима доселили у ово село из Народне Републике Кине.

Њихови вршнајци кажу да су се брзо су се уклопили и научили српски језик, заједничка им је и љубав према фолклору, а кореографије им нису никакав проблем.

„Фантастично ми је овде и лепо сам се уклопио са друштвом. На фолклору ми је супер, нашао сам и овде нове другаре и снашао сам се одлично. У школи сам врлодобар и одличан, мало ми је тежи језик али остало није проблем“, рекао је Ћишен Џанг.

„Добро ми је овде, заиста волим школу, али и фоклор, где ми је прелепо. Волим да играм фолклор и овде имам пуно другара“, слаже се и Ђиђе Џанг.

„ Када су нам дошли другари из Кине одмах смо се почели дружити, а и долазили су код нас у улицу да се заједно играмо. Како су кренули на фолклор све су бољи, добри су у школи и добри су пријатељи“, истиче Дујна Данилов.

„На фолклор идем око пет година и најзамљивије ми је дружење и путовања, очување традиције и када учимо о обичајима. Научили смо десетак кореографија“, каже Ивана Ђурђев.

„Ја јесам овде најмлађи, али већ знам пет кореографија. Највише волим фолклор због путовања, дружења и традиције“, додаје и Марко Ђурђев.

У месној фолклорној секцији има око стотину чланова.

„Циљ нашег удружења је очување традиције у Стапару,а која се није прекидала све ове године. Од 2017. године имамо два члана из Народне Републике Кине, они су се изузетно уклопили и деца су пресрећна и прихватили су их и то је нама на понос“, истиче Љиљана Ђуришић, председница Удружења Месна културно – просветна заједница у Стапару.

Осим љубави према традицији, на фолклору се деца друже, а како кажу, највише воле путовања када публици у другим срединама покажу кореографије бачких игара из Стапара.

Извор: РТВ (Весна Милановић Симичић)

ПретходниZimski kup u fudbalu za najmlađe
СледећиSUTRA U SOMBORU NOVA AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.