U Somboru birani najlepši fijakeri

Foto: Turistička Organizacija Grada Sombora

Pod pokroviteljstvom grada Sombora i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, u Somboru je održan 14. Memorijal „Jovan Đuran“.

Lepota i fijakera i konja, njihova oprema, autentičnost i stil bili su presudni u oceni žirija za izbor najlepšeg somborskog fijakera kojem je, na 14. Memorijalu “Jovan Đuran” dodeljeno priznanje „Fijaker stari“.

Za ovo prestižno priznanje valjalo se dobro pripremiti i potruditi, ističu Željko i Ildiko, koji su svojom pojavom i stilom, drugu godinu za redom, najbolje ocenjeni i od publike i od žirija.

„To su haljine do grla zakopčane, velike naramenice, uzan struk, zadnjica naglašena… I to sam sa svojom krojačicom probala sašiti a gospodinov kostim smo iznajmili. Ima tu i detalja koje nismo mogli naći poput suncobrana koji je napravljen pomoću maminog stolnjaka i kineskog kišobrana…“, objasnila je Marašek Ildiko.

„To je stari fijaker, ništa nije rađen već 50 godina, farba mu stoji, fenjer je u tom stilu…to je taj stari somborski fijaker“, naglasio je Željko Andrašić iz Doroslova.

Predvođeni sa petnaestak veštih jahača, somborskim ulicama vozilo se tridesetak zaprega u želji da svojom lepotom i posebnošću prikaže bogatu vojvođansku tradiciju i promovišu konjički sport.

„Zaista, Sombor sve jako lepo organizuje, bude predivno. Moj fijaker je Landauer, to jedan od najvećih i najraskošnijih zaprežnih vozila, sa dve šatre…“, ispričao je Nebojša Živanović iz Novog Sada.

“Ono što je smisao cele manifestacije jeste izbor za fijaker stari. Znači, biramo najlepši fijaker koji možemo videti kao iz perioda kada su se Somborom fijakeri vozili i prevozili ljude“, objasnio je Strahinja Rašić, šef padoka.

Počasni gost memorijala, Amr Alguvejli, ambasador Egipta, je istakao:

„U Somboru, takođe, možemo videti da se fijakerima čuva tradicija. Zanimljivo je kako im je sačuvan originalan izgled i kako su konji istrenirani…“.

Memorijal „Jovan Đuran“ održava se u čast somborskog saračkog majstora čije se zanatsko i umetničko umeće u izradi opreme za konje i danas čuva na britanskom dvoru.

rtv.rs

ПретходниNapast komarca mori i Somborce, potvrđeno prisustvo virusa groznice zapadnog Nila
СледећиPutarine skaču za 12 odsto

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.