У Сомбору бирани најлепши фијакери

Foto: Turistička Organizacija Grada Sombora

Под покровитељством града Сомбора и Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, у Сомбору је одржан 14. Меморијал “Јован Ђуран”.

Лепота и фијакера и коња, њихова опрема, аутентичност и стил били су пресудни у оцени жирија за избор најлепшег сомборског фијакера којем је, на 14. Меморијалу “Јован Ђуран” додељено признање “Фијакер стари”.

За ово престижно признање ваљало се добро припремити и потрудити, истичу Жељко и Илдико, који су својом појавом и стилом, другу годину за редом, најбоље оцењени и од публике и од жирија.

“То су хаљине до грла закопчане, велике нараменице, узан струк, задњица наглашена… И то сам са својом кројачицом пробала сашити а господинов костим смо изнајмили. Има ту и детаља које нисмо могли наћи попут сунцобрана који је направљен помоћу маминог столњака и кинеског кишобрана…”, објаснила је Марашек Илдико.

“То је стари фијакер, ништа није рађен већ 50 година, фарба му стоји, фењер је у том стилу…то је тај стари сомборски фијакер”, нагласио је Жељко Андрашић из Дорослова.

Предвођени са петнаестак вештих јахача, сомборским улицама возило се тридесетак запрега у жељи да својом лепотом и посебношћу прикаже богату војвођанску традицију и промовишу коњички спорт.

“Заиста, Сомбор све јако лепо организује, буде предивно. Мој фијакер је Ландауер, то један од највећих и најраскошнијих запрежних возила, са две шатре…”, испричао је Небојша Живановић из Новог Сада.

“Оно што је смисао целе манифестације јесте избор за фијакер стари. Значи, бирамо најлепши фијакер који можемо видети као из периода када су се Сомбором фијакери возили и превозили људе”, објаснио је Страхиња Рашић, шеф падока.

Почасни гост меморијала, Амр Алгувејли, амбасадор Египта, је истакао:

“У Сомбору, такође, можемо видети да се фијакерима чува традиција. Занимљиво је како им је сачуван оригиналан изглед и како су коњи истренирани…”.

Меморијал “Јован Ђуран” одржава се у част сомборског сарачког мајстора чије се занатско и уметничко умеће у изради опреме за коње и данас чува на британском двору.

rtv.rs


ПретходниНапаст комарца мори и Сомборце, потврђено присуство вируса грознице западног Нила
СледећиПутарине скачу за 12 одсто

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.