U Somboru još jedan napad psa lutalice

Tokom prošle sedmice u Somboru desio se još jedan napad psa lutalice. Naime, pas rase srednje azijski ovčar napao je srednju pudlu, koju je tog jutra, kao I svakog drugog, vlasnica izvela u šetnju. Napad se dogodio u samom centru grada.

Tog jutra vlasnica je izvela svog kućnog ljubimca u šetnju, pudlu staru pet godina. U centru grada, kod pozorišta, napao ih je pas lutalica.

„Mama je ujutro krenula da prošeta našeg kućnog ljubimca ,pudlu staru 5 godina i ovde ispred pozorišta ih je napao pas lutalica, neki srednjeazijski ovčar, bar tako kažu. Imamo samo sreće što naš sin, koji ima tri godine nije to jutro krenuo u šetnju sa bakom, jer napad je bio brutalan I pudla je uginula. Njih petoro je pokušalo da odvoji našeg psa, ali nisu uspeli. Bukvalno je zaklan, iščupan mu je grkljan, jednjak i preminuo je na licu mesta. Volela bih da neko odgovara za ovo“, kaže Jasna Ristić, vlasnica pudle.


Radnici Zoohigijene odmah su izašli na teren, pas je uhvaćen nedaleko od mesta gde je napad i izvršen. Pas je bez čipa, nije obeležen i završio je u azilu.

„Pas će ostati tu dok se vlasnik ne pojavi slučajno po njega, mada verujemo da je već odustao od tog samog čina, čim je čuo šta se desilo. Ovaj pas ostaje u azilu, trenutno je na posmatranju protiv besnila u karantinskom delu prihvatilišta i tu ga veterinar posmatra. Tu je do momenta dok ne prođe deset dana i ako se ustanovi da je pas zdrav, normalan, vakciniše se i čipuje i ostaje u azilu do nekog udomljavanja ili nečega drugog“, kaže Vladimir Krneta, poslovođa Zoohigijenske službe.

Kapacitet prihvatilišta za napuštene pse i mačke u Somboru je do 160 mesta, ali kažu da taj broj uvek premaše bar za 20 ili 30 pasa.

„Grad Sombor je ušao u projekat „Uhvati, steriliši i pusti“ i prošle godine i ove smo odradili značajan broj pasa, koji su na javnoj površini sterilisani tj. kastrirani, čipovani, obeleženi i vakcinisani i pušteni nazad na javnu površinu“, kaže Vladimir Krneta.

U proteklih osam meseci ove godine Pravobranilaštvo grada Sombora zaprimilo je 232 predmeta, odnosno tužbi zbog napada pasa lutalica na fizička lica, a u 2019. godini je pokrenuto 324 postupka po ovom osnovu. U 2019. godini na ime naknade štete od ujeda napuštenih pasa Grad Sombor je isplatio oko 70 miliona dinara, a u toku 2020. godine isplaćeno je oko 26 miliona dinara.

Izvor: RTV (Bojana Radovanović)

ПретходниPolicija zaplenila oko 55 kg marihuane u okolini Odžaka
СледећиSve o polasku u školu: Video uputstvo za roditelje i decu

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.