U Somboru nedostaje krojača

Foto: Kakopedija

Zanimanje krojača, kako kažu analize savetnika Nacionalne službe za zapošljavanje, filijala u Somboru, je zanimanje za kojim postoji potreba na lokalnom tržištu rada. U Ođačkoj firmi Pezer Company nezaposlena lica će tokom dvomesečne obuke steći stučna znanja i radnu praksu na poslovima krojenja i šivenja.

Postati dobra krojačica je ispunjenje mladalačke želje i sna koji je, u petoj deceniji života, Iboji Stojiljković iz Odžaka pružila obuka za krojenje i šivenje. Ponešto je umela da šije za potrebe porodice ali stručna znanja tek stiče.

“Hoću da znam više o šivenju a važno je i radi zapošljavanja kako bi našla nešto adekvatno svojim potrebama. Dobra saznanja nam pružaju na obuci i lepo objašnjavaju kada nam nešto nije jasno!” ispričala je Iboja Stojiljković.

U firmi Pezer Company iz Odžaka je petoro polaznika obuke za krojenje i šivenje. Za nezaposlena lica obuka je organizovana za stručni profil za koji postoji tražnja na lokalnom tržištu rada.

Ildiko Tadić iz Odžaka je zadovoljna znanjima koja stiče.

“Na obuci nam je dobro i naučili smo dosta toga oko šivenja i oko mašina. Želim da naučim da šijem i nakon obuke očekujem posao u vezi šivenja.”, rekla je ona

Za tridesetsedmogodišnju Anu Benka jednako je važno i sticanje znanja i dobijanje sertifikata po završetku obuke:”Naučiću da šijem! Vodiće mi se kao da imam završenu srednju školu koju nisam završila, a planovi, nadam se da ću lakše naći posao “

Firma Pezer Company iz Odžaka, po prvi put sprovodi stručnu obuku za nezaposlena lica, naglasila je direktorica Ivana Pezerović i istakla zadovoljsvo načinom sprovođenja obuke kao i polaznicama.

“Moram da istaknem da su kandidatkinje vrlo zainteresovane, motivisane i vrlo brzo stiču znanja i veštine a što se tiče naše firme, one po završetku obuke imaju zaposlenje kod nas”, rekla je Pezerović.

“Obuka se sastoji iz teorijskog – praktičnog dela i radne prakse što je novina u odnosu na obuke koje smo ranije realizovali. Tokom obuke lica će steći znanja i veštine za obavljanje ovih poslova a na kraju će dobiti sertifikat o obučenosti”, objasnila je Ljiljana Marjanović, Organizator obrazovanja odraslih iz Nacionalne službe za zapošljavanje u Somboru.

Po završetku obuke sledi radna praksa a kako se nadaju i polaznice a i poslodavci, vredne krojačice će uskoro imati mogućnosti zasnivanja radnog odnosa. Izvođač dvomesečne obuke je Mokrogorska škola menadžmenta i zanatsko-obrazovni centar “Adžija” iz Novog Sada.


OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.