U Somboru nedostaje krojača

Фото: Какопедија

Zanimanje krojača, kako kažu analize savetnika Nacionalne službe za zapošljavanje, filijala u Somboru, je zanimanje za kojim postoji potreba na lokalnom tržištu rada. U Ođačkoj firmi Pezer Company nezaposlena lica će tokom dvomesečne obuke steći stučna znanja i radnu praksu na poslovima krojenja i šivenja.

Postati dobra krojačica je ispunjenje mladalačke želje i sna koji je, u petoj deceniji života, Iboji Stojiljković iz Odžaka pružila obuka za krojenje i šivenje. Ponešto je umela da šije za potrebe porodice ali stručna znanja tek stiče.

“Hoću da znam više o šivenju a važno je i radi zapošljavanja kako bi našla nešto adekvatno svojim potrebama. Dobra saznanja nam pružaju na obuci i lepo objašnjavaju kada nam nešto nije jasno!” ispričala je Iboja Stojiljković.

U firmi Pezer Company iz Odžaka je petoro polaznika obuke za krojenje i šivenje. Za nezaposlena lica obuka je organizovana za stručni profil za koji postoji tražnja na lokalnom tržištu rada.

Ildiko Tadić iz Odžaka je zadovoljna znanjima koja stiče.

“Na obuci nam je dobro i naučili smo dosta toga oko šivenja i oko mašina. Želim da naučim da šijem i nakon obuke očekujem posao u vezi šivenja.“, rekla je ona

Za tridesetsedmogodišnju Anu Benka jednako je važno i sticanje znanja i dobijanje sertifikata po završetku obuke:”Naučiću da šijem! Vodiće mi se kao da imam završenu srednju školu koju nisam završila, a planovi, nadam se da ću lakše naći posao “

Firma Pezer Company iz Odžaka, po prvi put sprovodi stručnu obuku za nezaposlena lica, naglasila je direktorica Ivana Pezerović i istakla zadovoljsvo načinom sprovođenja obuke kao i polaznicama.

“Moram da istaknem da su kandidatkinje vrlo zainteresovane, motivisane i vrlo brzo stiču znanja i veštine a što se tiče naše firme, one po završetku obuke imaju zaposlenje kod nas“, rekla je Pezerović.

“Obuka se sastoji iz teorijskog – praktičnog dela i radne prakse što je novina u odnosu na obuke koje smo ranije realizovali. Tokom obuke lica će steći znanja i veštine za obavljanje ovih poslova a na kraju će dobiti sertifikat o obučenosti”, objasnila je Ljiljana Marjanović, Organizator obrazovanja odraslih iz Nacionalne službe za zapošljavanje u Somboru.

Po završetku obuke sledi radna praksa a kako se nadaju i polaznice a i poslodavci, vredne krojačice će uskoro imati mogućnosti zasnivanja radnog odnosa. Izvođač dvomesečne obuke je Mokrogorska škola menadžmenta i zanatsko-obrazovni centar “Adžija” iz Novog Sada.

ПретходниLAP za mlade 2019
СледећиSLUŽAVKA GOSPODARICA

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.