U Somboru obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

sombor_portal

U Somboru je obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. Poruka je da milioni nevinih žrtava nisu doživeli dan slobode, ali da stoga veličina njihovog stradanja opominje da se i danas moramo snažno suprotstaviti svakom jačanju antisemitizma, radikalizma i ekstremizma. Poštujući žrtve nacističkog i fašističkog režima Drugog svetskog rata, doneta je odluka da se „Staro sajmište“, mesto stradanja najvećeg broja Jevreja, Srba i Roma na teritoriji Srbije dostojno obeleži, a to je potvrđeno donošenjem Zakona o memorijalnom centru „Staro sajmište“ u Narodnoj skupštini Republike Srbije, rečeno je na ceremoniji obeležavanja u Somboru.

Srbija je prva evropska zemlja koja je usvojila Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta, koji nemaju živih zakonskih naslednika. Ovim je na delu pokazana opredeljenost da se bar u tom delu isprave nepravedne posledice koje su nastale u vreme Holokausta, jer se nevine žrtve Drugog svetskog rata nikada ne smeju zaboraviti, rečeno je na obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, u Somboru.

„Zahvaljujem se Vladi Srbije što je donela Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta, bez živih zakonskih naslednika, odn. Zakon o restituciji, što pomaže i zajedno sa nama učestvuje u projektima od izuzetnog značaja za naš narod, ali i kulturni identitet građana Vojvodine i Srbije“, rekao je Robert Sabadoš, predsednik Saveza Jevrejskih opština Srbije.

„Mi pripadamo generaciji u čijim životima će umreti i poslednji svedoci Holokausta. Već danas svedočimo sve glasnijim teorijama kako je Holokaust mit, kako u Aušvicu nije bilo gasnih komora, kako je Jasenovac bio samo radni logor u kojem je bilo i zabavnih trenutaka, a kako su Jevreji izmislili Holokaust da bi dobili svoju državu izrael nakon Drugog svetskog rata. Ideološki unuci i paunuci fašista nacista dovoljno su danas ohrabreni da urlaju o sovjoj netrepeljivosti u javnosti, na fudbalskim stadionima i na političkim mitinzima“, rekao je Ernest Hercog, predstavnik Svetskog Jevrejskog kongresa.

Osećanje zajedničke patnje srpskog i jevrejskog naroda i dalje nas spaja, a Srbija neguje kulturu sećanja i doprinosi otkrivanju istine o svemu što se događalo tokom Drugog svetskog rata.

„U vreme strahota u Aušvicu, srpski narod je zajedno sa jevrejskim i romskim u NDH na monstruozan način doživeo stradanje u fabrikama smrti Jasenovca, Jadovna i mnogih drugih mesta uz masovna streljanja i mnoge druge zločine koji su počinjeni u okupiranoj zemlji. Republika Srbija je prva evropska zemlja koja je usvojila Zakon o otklanjanju posledica o oduzimanju imovine žrtvama Holokausta, koji nemaju živih zakonskih zastupnika“, rekla je Maja Gojković, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka za kulturu i informisanje.

„Vi ste danas gosti grada u kom je pred početak Drugog svetskog rata živelo gotovo 1.200 jevreja, što je predstavljalo blizu četiri odsto ondašnjeg somborskog stanovništva, vrednih ljudi…Međutim, danas to više nije tako, a sve to zbog toga što se dogodio Holokaust“, rekao je Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora.

U završnici obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, Kadiš je održao predmolitelj Jevrejske opštine Subotica, Robert Kovač,nakon čega je u somborskom pozorištu za delegaciju upriličena pozorišna predstava „Semper Idem“.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

ПретходниOtkrivena grupa od 24 migranta u kamionu na Bačkom Bregu
СледећиLepota salaša kraj Sombora

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.