U Somboru održan 10. „Vajn fest“


U Somboru je održan deseti po redu „Vajn fest“.

Blizu 100 izlagača iz Mađarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Srbije, kao i tradicionalni proizvođači iz Vojvodine, predstavili su se posetiocima – najrazličitijim domaćim proizvodima.

Pirotski sir i peglana kobasica, kolenica ispečena u hlebu, vina iz Vojvodine, Makedonije i Crne Gore, sve se to moglo videti na ovogodišnjem festivalu hrane i vina u Somboru. Vina je bilo za svačiji ukus ,te su posetioci bili u prilici da probaju i neka od najkvalitetnijih pića bogova. Na jednom od štandova bila je predstavljena i jedna „Misterija“.

„Ljudi su probali vino i dopalo im se,pitaju šta je ovo što pijemo,a ja im kažem rajnski rizling. Nisu mogli da veruju,kažu da je to misterija i da je rajnski rizling ipak dobro vino. Osamdesetih i devedesetih godina ta vina su bila priličnog lošeg kvaliteta ,morala su da se pomešaju sa vodom da bi uopšte mogla da se popiju. Mi se trudimo da vratimo staru slavu rajnskog rizlinga, jer rajnski rizling je kralj belih sorti. Mi prosto Teramo naš narod možda imenom da se zainteresuju i probaju to vino“, ispričao nam je Siniša Popov, vinarija „Kiš“ iz Sremskih Karlovaca.

Festival hrane i vina jedinstvena je manifestacija na ovoj teritoriji i kao takva okuplja sve veći broj izlagača i posetilaca.

„Kinezi vole crno vino i malo više slatko,ali sada već uče da piju i belo. Ja najviše volim vina sa Fruške Gore“, rekao nam je Eka Zue posetilac iz Kine.

„Bermet je autohtono piće Fruške gore. Mi dolazimo sa obronaka Fruške Gore, naši vinogradi se nalaze u Starom Slankamenu i zato smo doneli ovde samo bermete. Crni, koji je klasičan i koji po našem receptu ima 26 različitih trava i začina, beli sa 23 i roze sa 23 trave koji retko ko pravi, mi nismo jedini, ali jako se retko pravi“, ispričao je Radoslav Kovačević, vinarija „Ravnica“ Inđija.

„Pet vrsta rakija i deset vrsta pekmeza i jedna vrsta slatkog od dunja. Sve je napravljeno po starinski, bez konzervansa i po receptu naših starih baka“, rekao je Ivan Gromilović, poljoprivredno gazdinstvo Gromilović i Parčetić iz Sombora.

„Testo se zamota oko kolenice, treba da se peče oko 4 sata da bi se i kolenica ispekla. Posle se rashladi i može lepo da se seče. Uz ren i crno vino, to je pravi obrok“, ispričao je Šandor Geškari iz Bačke Topole.

„Barenje i oblikovanje radimo kao i pre 2 veka, u korpi od pruća i svaki naš proizvod je zanatski proizvod naših majstora“, rekao je Aca Marčić iz mlekarske škole, Pirot.

Festival je održan u Sokolskom domu sportskog centra i u prostorijama mađarske Građanske Kasine, a pokrovitelji ovog festival su Turistička organizacija i Grad Sombor.

Izvor: rtv.rs

PrethodniOtkrijte ko vas je blokirao na Fejsu
SledećiPromocija knjige Priče ravnice Ilije Tucića

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.