U Somboru održan 10. „Vajn fest“

У Сомбору је одржан десети по реду „Вајн фест“.

Близу 100 излагача из Мађарске, Хрватске, Македоније, Црне Горе и Србије, као и традиционални произвођачи из Војводине, представили су се посетиоцима – најразличитијим домаћим производима.

Пиротски сир и пеглана кобасица, коленица испечена у хлебу, вина из Војводине, Македоније и Црне Горе, све се то могло видети на овогодишњем фестивалу хране и вина у Сомбору. Вина је било за свачији укус ,те су посетиоци били у прилици да пробају и нека од најквалитетнијих пића богова. На једном од штандова била је представљена и једна „Мистерија“.

„Људи су пробали вино и допало им се,питају шта је ово што пијемо,а ја им кажем рајнски ризлинг. Нису могли да верују,кажу да је то мистерија и да је рајнски ризлинг ипак добро вино. Осамдесетих и деведесетих година та вина су била приличног лошег квалитета ,морала су да се помешају са водом да би уопште могла да се попију. Ми се трудимо да вратимо стару славу рајнског ризлинга, јер рајнски ризлинг је краљ белих сорти. Ми просто Терамо наш народ можда именом да се заинтересују и пробају то вино“, испричао нам је Синиша Попов, винарија „Киш“ из Сремских Карловаца.

Фестивал хране и вина јединствена је манифестација на овој територији и као таква окупља све већи број излагача и посетилаца.

„Кинези воле црно вино и мало више слатко,али сада већ уче да пију и бело. Ја највише волим вина са Фрушке Горе“, рекао нам је Ека Зуе посетилац из Кине.

„Бермет је аутохтоно пиће Фрушке горе. Ми долазимо са обронака Фрушке Горе, наши виногради се налазе у Старом Сланкамену и зато смо донели овде само бермете. Црни, који је класичан и који по нашем рецепту има 26 различитих трава и зачина, бели са 23 и розе са 23 траве који ретко ко прави, ми нисмо једини, али јако се ретко прави“, испричао је Радослав Ковачевић, винарија „Равница“ Инђија.

„Пет врста ракија и десет врста пекмеза и једна врста слатког од дуња. Све је направљено по старински, без конзерванса и по рецепту наших старих бака“, рекао је Иван Громиловић, пољопривредно газдинство Громиловић и Парчетић из Сомбора.

„Тесто се замота око коленице, треба да се пече око 4 сата да би се и коленица испекла. После се расхлади и може лепо да се сече. Уз рен и црно вино, то је прави оброк“, испричао је Шандор Гешкари из Бачке Тополе.

„Барење и обликовање радимо као и пре 2 века, у корпи од прућа и сваки наш производ је занатски производ наших мајстора“, рекао је Аца Марчић из млекарске школе, Пирот.

Фестивал је одржан у Соколском дому спортског центра и у просторијама мађарске Грађанске Касине, а покровитељи овог фестивал су Туристичка организација и Град Сомбор.

Извор: ртв.рс

ПретходниOtkrijte ko vas je blokirao na Fejsu
СледећиPromocija knjige Priče ravnice Ilije Tucića

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.