U Somboru održana Prolećna berza sitnih životinja

U Somboru je, u organizaciji Društva Odgajivača sitnih životinja „Sombor 1871“, održana je Prolećna Berza sitnih životinja.

Iako je vanredno stanje dva meseca odgodilo prolećnu berzu sitnih životinja, više od četiri stotine odgajivača iz zemlje i regiona prikazalo je u Somboru bogatu ponuda golubova, kunića, ukrasnih ptica, živine, kao i opreme i hrane za životinje.

„Cilj odgajivača da se družimo i vidimo sa svih strana a drugo, i da se proda nešto. Imamo viška i ne možemo sve ostaviti u odgoju. Zato na berzama prodajemo ili se menjamo!“, naglasio je Zvonko Čuvardić, odgajivač ptica iz Sombora.

„Što se tiče kunića, kod nas odgajivača nije previše zastupljeno i aktuelno. Kako se pokazalo na bezi, izgleda da je sezona dobro počela i da će izložbena sezona jesen- zima biti dobra“, rekao je Slobodan Svrkota, odgajivač kunića.

„Opšti je utisak da je godina za odgajivače dosta slaba. Malo je ptica odgojeno ali je uvek ponuda, na neki način, zadovoljavajuća. Svako nađe za sebe nešto. Tako da mislim da je, pored toga što imamo razmenu ljubimaca, druženje je najbitnija stvar ovog našeg hobija. Procenjujem da postoji dosta potencijala za naredne izložbe“, istakao je predsednik Srpske ornitološke federacije Robert Tomek.

Somborsko Društvo odgajivača sitnih životinja, najstarije na Balkanu, već petu godinu organizuje prolećnu i jesenju berzu.

„S obzirom da izložbena sezona kreće krajem septembra i traje do kraja januara kada je naš Sajam peradarstva što je kruna našeg odgoja, berza je druženje i ako je potreba da nešto nove krvi nabavimo kako bi mogli produžiti odgoj i što kvalitetnije odgajati naša grla“, rekao je Igor Gromilović, potpredsednik Društa odgajivača sitnih životinja „Sombor 1871“.

„„Mislim da je ovo jedan hobi koji stvarno ne poznaje granice, niti veru, nacionalnost niti politiku! Mi smo svi jedna velika obitelj – porodica, prilika je ovo da utvrdimo neka stara prijateljstva i obiđemo kolege u Vojvodini!“ ispričao je Hrvoje Vitkov, iz Somobora, Republika Hrvatska.

Odgajivači ističu da je ovogodišnji pristigao podmladak prosečnog kvaliteta koji će se, u pravom svetlu, prikazati na jesenjim izložbama. Veća nevolja je, kako kažu, što je sve manje mladih zainteresovanih za odgajanje sitnih životinja.

Izvor: RTV (Ružica Parčetić)

ПретходниTim u finalu slavio protiv Krajinovića
СледећиPadavine otežavaju vožnju, prilagoditi brzinu

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.