У Сомбору одржана Пролећна берза ситних животиња


У Сомбору је, у организацији Друштва Одгајивача ситних животиња “Сомбор 1871“, одржана је Пролећна Берза ситних животиња.

Иако је ванредно стање два месеца одгодило пролећну берзу ситних животиња, више од четири стотине одгајивача из земље и региона приказало је у Сомбору богату понуда голубова, кунића, украсних птица, живине, као и опреме и хране за животиње.

“Циљ одгајивача да се дружимо и видимо са свих страна а друго, и да се прода нешто. Имамо вишка и не можемо све оставити у одгоју. Зато на берзама продајемо или се мењамо!“, нагласио је Звонко Чувардић, одгајивач птица из Сомбора.

“Што се тиче кунића, код нас одгајивача није превише заступљено и актуелно. Како се показало на бези, изгледа да је сезона добро почела и да ће изложбена сезона јесен- зима бити добра“, рекао је Слободан Свркота, одгајивач кунића.

“Општи је утисак да је година за одгајиваче доста слаба. Мало је птица одгојено али је увек понуда, на неки начин, задовољавајућа. Свако нађе за себе нешто. Тако да мислим да је, поред тога што имамо размену љубимаца, дружење је најбитнија ствар овог нашег хобија. Процењујем да постоји доста потенцијала за наредне изложбе“, истакао је председник Српске орнитолошке федерације Роберт Томек.

Сомборско Друштво одгајивача ситних животиња, најстарије на Балкану, већ пету годину организује пролећну и јесењу берзу.

“С обзиром да изложбена сезона креће крајем септембра и траје до краја јануара када је наш Сајам перадарства што је круна нашег одгоја, берза је дружење и ако је потреба да нешто нове крви набавимо како би могли продужити одгој и што квалитетније одгајати наша грла“, рекао је Игор Громиловић, потпредседник Друшта одгајивача ситних животиња „Сомбор 1871“.

“„Мислим да је ово један хоби који стварно не познаје границе, нити веру, националност нити политику! Ми смо сви једна велика обитељ – породица, прилика је ово да утврдимо нека стара пријатељства и обиђемо колеге у Војводини!“ испричао је Хрвоје Витков, из Сомобора, Република Хрватска.

Одгајивачи истичу да је овогодишњи пристигао подмладак просечног квалитета који ће се, у правом светлу, приказати на јесењим изложбама. Већа невоља је, како кажу, што је све мање младих заинтересованих за одгајање ситних животиња.

Извор: РТВ (Ружица Парчетић)


ПретходниTim u finalu slavio protiv Krajinovića
СледећиПадавине отежавају вожњу, прилагодити брзину

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.