U Somboru počela manifestacija „Veljkovi dani“

Dvanaesti Veljkovi dani još jednom su nas podsetili na Veljka Petrovića i njegov stvaralački opus, ali i istakli potrebu da negujemo dobre pripovedače. …
Nagrada Veljkova golubica ove godine otišla je u ruke Gorana Petrovića, koji je dosadašnjim stvaralaštvom odavno u užem izboru. Opsada crkve svetog spasa i Sitničarnica kod srećne ruke, odavno su klasici savremene srpske proze, prevođeni na desetine jezika širom sveta.

„Mislim da smo imali jedan jako lak zadatak, jer u dosadašnjem slučaju kada su nagradu dobijali naši najbolji pripovedači ostalo je prostora još za Gorana Petrovića. Sledeće godine, odnosno za dve godine kada se bude dodeljivala ponovo nagrada, onda ćemo videti. Onda će biti neka smena generacija, neko novo ime ćemo morati da izmislimo, a mislim da smo sa ovim napravili pun pogodak“, rekao je Saša Radoičić, predsednik žirija.

„Dobrih pisaca uvek ima, mada književnost u osnovi uvek govori o istim stvarima, o ljubavi, boli, izdaji, laži i govori tako za ovih dve i po hiljade godina pismenosti, ali uvek na drugi način, jer uvek ima onih koji žele da saslušaju dobru priču“, kazao je Goran Petrović, dobitnik nagrade „Veljkova golubica“.


Povratak priči u Savremenoj srpskoj prozi, bila je tema okruglog stola prvog dana manifestacije Veljkovi dani. Drugog dana treba da bude uručena nagrada Gran pri golubić za najbolju priču učenika osnovnih i srednjih škola. Za razliiku od ranijih godina ovogodišnji Vejkovi dani u organizaciji Bibioteke Karlo Bjelicki imali su brojnu publiku i potvrdili da postoji interes za dobru priču.

Izvor: rtv.rs

ПретходниSombor – grad salaša, fijakera, zelenila i arhitekture
СледећиSombor u 4K rezoluciji

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.