У Сомбору почела манифестација “Вељкови дани”


Дванаести Вељкови дани још једном су нас подсетили на Вељка Петровића и његов стваралачки опус, али и истакли потребу да негујемо добре приповедаче. …
Награда Вељкова голубица ове године отишла је у руке Горана Петровића, који је досадашњим стваралаштвом одавно у ужем избору. Опсада цркве светог спаса и Ситничарница код срећне руке, одавно су класици савремене српске прозе, превођени на десетине језика широм света.

“Мислим да смо имали један јако лак задатак, јер у досадашњем случају када су награду добијали наши најбољи приповедачи остало је простора још за Горана Петровића. Следеће године, односно за две године када се буде додељивала поново награда, онда ћемо видети. Онда ће бити нека смена генерација, неко ново име ћемо морати да измислимо, а мислим да смо са овим направили пун погодак”, рекао је Саша Радоичић, председник жирија.

“Добрих писаца увек има, мада књижевност у основи увек говори о истим стварима, о љубави, боли, издаји, лажи и говори тако за ових две и по хиљаде година писмености, али увек на други начин, јер увек има оних који желе да саслушају добру причу”, казао је Горан Петровић, добитник награде “Вељкова голубица”.

Повратак причи у Савременој српској прози, била је тема округлог стола првог дана манифестације Вељкови дани. Другог дана треба да буде уручена награда Гран при голубић за најбољу причу ученика основних и средњих школа. За разлиику од ранијих година овогодишњи Вејкови дани у организацији Бибиотеке Карло Бјелицки имали су бројну публику и потврдили да постоји интерес за добру причу.

Извор: ртв.рс


ПретходниСомбор – град салаша, фијакера, зеленила и архитектуре
СледећиСомбор у 4К резолуцији

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.