U Somboru utemeljena kancelarija za medijaciju

medijacija-medijator

Prvi put u Somboru je utemeljena kancelarija za medijaciju koja počinje da radi što je i danas ozvaničeno potpisivanjem protokola o saradnji između Osnovnog suda u Somboru, grada Sombora i medijatora. U Osnovnom sudu ocenjuju da će se mnogi sporovi koji imaju veoma veliku šansu za brzo rešavanje ipak biti na medijaciji, a ne u sudnici.

Protokolom o saradnji između Osnovnog suda u Somboru, grada i medijatora zvanično je počela sa radom kancelarija za medijaciju, a budući da se parnično godišnje vodi oko 13.000 sporova očekuje se da će stranke mnogo brže rešavati sporove kompromisom, a Osnovni sud biti rasterećeniji.

Aleksandra Medurić Kalčan, predsednica Osnovnog Suda u Somboru: “Ljudi stupaju u brak iz ljubavi, grade svoj život i ognjište godinama, pa i ulažu, a onda dođe do razvoda… Sve ono što su celog života gradili treba da podele, a to je onda na parnicama strahovito…ne samo da se pojavljuju pravna pitanja, već i emocije. Ta ljubav prelazi u neki vid mržnje i to treba zaista amortizovati…Na suđenju se izvode dokazi, a u medijaciji je dozvoljeno da se pokažu emocije i to sve ima drugu dimenziju uz sve razloge zbog čega se ulazi u taj spor..”

Ljiljana Tica, zamenica Gradonačelnika Sombora: “Grad će prvo u svojim prostorijama omogući prostor i lokaciju gde će stajati informacije službe za medijaciju pri Osnovnom sudu u Somboru, gde će se građani na dostupnim mestima moći dovoljno informisati o ovakvom načinu rešavanja sporova..”

Ivana Kulić, medijator: “Suština procesa medijacije kao alternativnog i vansudskog rešavanja sporova je da se reši konfklit koji stoji u srži svakog spora. Nije bitno samo završiti nešto, nego i razrešiti postojeći konflikt .”

U odnosu na troškove sudskog postupka, kažu da medijacija može biti znatno jeftinija za strane u postupku.

Nada Fridrih, sudija – rukovodilac info službe za medijaciju: “U regionu imamo primer Crne Gore, gde se ne možete tužiti ako niste prvo pokušali medijaciju…Nama slede dalje aktivnosti na podršci radu medijatorima, a brojne aktivnosti su već i urađene što se tiče rada naše kancelarije…”

Sporazum kroz medijaciju može imati snagu izvršne isprave. Za područje zapadnobačkog okruga ima dovoljan broj medijatora koji će raditi preporučene predmete.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

ПретходниPredsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović posetio Sombor
СледећиKula, Odžaci i Sombor ugasili dekorativnu rasvetu

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.