У Сомбору више оболелих, али повећан број и вакцинисаних

zupanija-tise-sombor

Епидемијска ситуација на територији Западнобачког оркуга захвата све старосне категорије, а клиничка слика је нешто тежа него у претходном периоду и раније се развијају упале плућа. Са порастом броја оболелих, расте и број вакцинисаних и ревакцинисаних грађана кажу за РТВ у Заводу за јавно здарвље Сомбор. Такође, у Сомбору су на Главној улици присутни продавци и зантлије из целе земље који кажу да им упркос пандемији продаја у овом граду добро иде.

Неки до њих су прележали кророну или су већ вакцинисали, док поједини кажу да чекају свој термин за имунизацију.

Ова недеља је у Западнобачком округу стартовала са преко 850 оболелих од корона вируса. Грађани се углавном придржавају прописаних мера, а почетак седмице је у Сомбор довео продавце рукотворина из различитих крајева Србије, који кажу да им продаја иде боље него у местима из којих долазе.

“Продаја иде добро, много боље него код нас, а могу вам рећи да нам фале манифестације, па се сналазимо како можемо. Прележала сам корону и била болесна два месеца. Вакцинисаћу се када ми лекари буду дозволили, јер сам прележала вирус и сачекаћу свој термин”, рекла је Марија Живадиновић, продавац из Крушевца.

“Грађана на тезгама има мање него лане, нешто су се сви сколонили, јер се плаше вируса. Продаја иде солидно. Нисам се вакцинисао, пријавио сам се и чекам да ме позову“, каже Живко Ђођевић, продавац из Трстеника.

“Продаја иде добро, ми смо се са нашим производима оградили од свих осталих колега на тезгама и купаца. Вакцинисаћу се, код нас то мало иде слабије него код вас у Сомбору“, додала је Елвира Пејовић, продавац из Зрењанина.

Процес имунизације завршило је 11.696 грађана у округу, а за око 20 одсто је повећан број прегледа у Ковид амбулантама.

“У Сомбору је оболело 192 пацијента од короне, у Апатину 83, у Кули је погоршање велико тамо имамо 480 активних случајева, а у Оџацима 102, погоршање је видљиво”, изјавила је др Гордана Цветић, епидемиолог Завода за јавно здравље у Сомбору.

“У плану је да се вакцинише око 200 непокретних грађана. Укупан број апликованих доза од стране Дома здравља у Сомбору и ОБ Сомбор је 18.783, а укупно је обе дозе примило 6.569 грађана у Сомбору, док другу дозу чека 5.792 грађана. Протекле недеље смо тестирали 235 грађана у ковид амбуланти, позитивних на Ковид -19 било је 57, а према ОБ Сомбор смо упутили 57 грађана”, рекао је др Здравко Хлодик, координатор за масовну имунизацију у Сомбору.

“У Апатину је просец имунизације завршило 1.685 грађана, у Оџацима 1.508, док је у Кули 1.934, а Општа болница у Сомбору је вакцинисала и ревакцинисала 230 грађана“, додала је Цветић.

Због погоршања епидемијске ситуације, повећаног броја пацијената у респираторној амбуланти, и пријема пацијената у Ковид одељењу за плућне болести сомборска болница је од 5. марта поново отворила Ковид инфективно одељење, лечи се 28 пацијената од којих је један на респиратору.

Извор: РТВ (Весна Милановић Симичић)


ПретходниДавор и Игор из “Неозбиљних песимиста” успешни музичари, али и повртари
СледећиАеродром “Биково” код Суботице изазов за туристе који воле активан одмор

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.