U Srbiji dobri uslovi za proizvodnju oraha, zarada sigurna

Orah_Sombor

Vojvodina ima dobre uslove za proizvodnju oraha, ali ih uvozimo. Sudeći po tome da su zdravi i veoma traženi tokom cele godine, ipak ima sve više onih koji u ovom poslu vide šansu za zaradu u budućnosti. Lani je u Srbiji posađeno preko 100 hektara najisplativije američke sorte oraha “čendler”, dok je u Somboru nikla jedna od najvećih. Pioniri u ovom poslu ističu da je ovo posao na duge staze i da se zarada ne može brzo očekivati, ali je u budućnosti sigurna.

Zdravko Bjelajac iz Sombora na 12 hektara od 3240 sadnica moderne sorte oraha “čendler” za pet godina očekuje dobar prinos. U ovom poslu se isplativost dugo čeka, ali, kako kaže, to je ulaganje na duge staze. U investiciju od oko 100.000 evra, koliko je uloženo u plantažu, sigunan je da će se isplatiti, a prvi rod je namanjen izvozu.

“Ovo je prva plantaža oraha koja je posađena u Srbiji tipa “čendler” i “lateralnih tipiova” oraha. To je tip oraha koji rađa niz celu granu. Plan je da u Somboru napravimo otkupno mesto i već imamo obezbeđen magacin”, kaže Zdravko Bjelajac.

Opasnost od mraza uvek postoji, ali ova sorta, ističe uzgajivač, ukoliko bude mraza, cveta do tri puta.

Čendler raste do osam metara visine i širi se do dva i po metra.

Cilj je da se za prve četiri godine krošnja razgrana da bi dala što veći rod.

Zdravko Bjelajac isitče: “Po iskustvima sa drugih voćnjaka iz Turske, Albanije i sa Kosova, tamo je bilo od 15 do 25 kilograma oraha po stablu. Ušao sam u posao, pa da prve godine rodnosti imam od tri do pet kilograma biću zadovoljan. Njihov vek je do 100 godina, a do 50 godina sigurno rađa.”

Dragan Milić iz Sombora takođe je rešio da krene sa zasadom oraha i počeo je sa 320 sadnica.

 “Tu sortu smo uzeli zbog majih razmaka u redu između sadnica, salaš nam je mali, pa smo na hektaru hteli što više sadnica da zasadimo”, kaže Milić.

Pet godina čekanja na prvi prinos i zaradu nije odvratilo pionire u poslu oko oraha. ističu da nema mnogo ljudskog rada, kao u drugim voćnjacima, jer se sve može mašinski raditi od skupljanja, ljuštenja do sušenja i klasiranja. Otkupna cena za izvoz po kilogramu lani je bila četiri evra.

rtv.rs


OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.