U Srbiju dolazi šest vrhunskih epidemiologa iz Kine


U Srbiju će doputovati šest vrhunskih epidemiologa iz područcja Vuhana u Kini koji je bio najpogođeniji korona virusom i njihovo iskustvo biće od velikog značaja za lekare u Srbiji, kaže državni sekretar Ministrastva zdravlja Berislav Veklić.

On je na TV Pink rekao da će lekarima iz Kine domaćin biti Ministarastvo odbrane, a da je već napravljena satnica gde će sve boraviti i koje edukacije će sprovoditi na kojim klinikama.

Naveo je da je do sada održano oko 10 video konferencija sa kineskim stručnjacima što je, dodaje, pomoglo u uvođenju novih mera za sprečavanje širenja koorna virusa i načinu lečenja.

„Njihova pomoć će biti od izuzetnog značaja“, rekao je Vekić i naveo da će kineski stručnjaci u Srbiji primeniti neke svoje metode i iskustvo u vezi sa lečenjem korona virusa.

Kineski epidemilozi će doputovati avionom Erbas A330 srpske nacionalne avio-kompanije danas iz Kine. Avion dozvozi i medicinsku pomoć iz Kine.

Upitan o prognozama kada se može očekivati pik epidemije u Srbiji, Vekić kaže da ono što se ocekivalo da će se desiti krajem aprila sada je znatno promenjeno budući da je u Srbiju stiglo za tri dana 70.000 naših državljana iz inostranstva.

„Ono što smo očekivali pred Uskrs desilo nam se ove nedelje“, kazao je Vekić.

Vučić: Čelično prijateljstvo, delimo i dobro i zlo

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da dve zemlje imaju čelično prijateljstvo i da dele i dobro i zlo.

Vučić je na instagram profilu „buducnostsrbijeav“ podelio da je za Srbiju krenuo tim medicinskih stručnjaka iz Kine, kao i medicinski materijal i oprema za borbu protiv koronavirusa.

„Čekamo vas, dragi prijatelji. Čelično prijateljstvo, delimo i dobro i zlo“, napisao je predsednik Srbije.

Vučić je podelio fotografije na kojoj se vide članovi kineskog ekspertskog tima za borbu protiv epidemije, kao i paketi sa medicinskom opremom, na kojima takođe piše „Čelični prijatelji, delimo i dobro i zlo“.

Ambasadorka NR Kine: Hvala srpskim i kineskim prijateljima

Ambasadorka NR Kine u Beogradu Čen Bo na svom tviter nalogu je objavila fotografije aviona Er Srbije koji je sa timom medicinskih stručnjaka, medicinskog materijala i opreme krenuo iz Kine.

Ambasadorka Kine se zahvalila kineskim i srpskim prijateljima na njihovom danonoćnom radu i uloženim naporima.

Avion Er Srbije koji će večeras sleteti u Beogradu sa medicinskom opremom i stručnjacima u borbi protiv virusa Covid-19, juče je poleteo sa Beogradskog aerodroma.

Dok se Erbas A330 srpske nacionalne avio-kompanije danas vraća iz Kine i dovozi lekare i medicinsku pomoć, još jedan avion Er Srbije, Erb.

Izvor: Tanjug

PrethodniVečeras se ukida javni prevoz, zatvaraju se restorani, kafići i tržni centri
SledećiSpisak trgovina za starije od 65 godina u Somboru i Apatinu

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.