U Staparu se vatrogasac postaje od vrtića

vezba-stapar

STAPAR – 

U Staparu je realizovan program saradnje između lokalnog odeljenja Predškolske ustanove „Vera Gucunja“ sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom „Stapar“ sa ciljem da deca više nauče o pozivu vatrogasca i značaju civilne zaštite.

U Predškolskoj ustanovi kažu da ovakvi projekti za decu znače mnogo, ali i za lokalnu zajednicu. Organizovana je pokazna vežba gde su vatrogasci DVD Stapar, DVD Bački Brestovac i profesionalci iz Sombora pokazali deci kako izgleda njihov poziv simulirajući šta oni to rade na licu mesta.

Recitacijom pesme o vatrogascima upotpunjena je pokazna vežba DVD Stapar. Mališani iz predškolske ustanove, ali i iz Osnovne škole „Branko Radičević“ bili su izuzetno zainteresovani da vide šta je to posao vatrogasaca na terenu, bilo da su dobrovoljno društvo ili profesionalci. Zanimljivo je da su neke od devojčica već duže vreme članovi ovog staparskog društva.

„Pumpali smo vodu,spajali smo creva za gašenje požara, vrlo je interesantno biti sa njima“, kaže učenica Sonja Danilo.

„Mnogo sam toga naučila sa našim vatrogascima, njihov posao je opasan ali i human. Razmišljam da i ja budem vatrogasac“, dodaje njena školska drugarica Marina Puljanski.

„Mi smo jedna mala zajednica koja uči, a deca su bila vrlo aktivna, kao i njihovi roditelji ali i vatrogasci. Od 10. marta smo počeli ovaj projekat, a danas smo ga obeležili na ovaj način“, kazala je Mirjana Lončar, vaspitačica iz Stapara.

Iz godine u godinu broj dece zainteresovane za rad DVD se povećava.

Milisav Galić, član vatrogasnog društva ističe: „Naučila su deca svašta, a celo zabavištance je član DVD Stapar. Pokazali smo im opremu, koja ih je veoma zainteresovala“.

Ivan Gligorić, član opštinskog štaba za vanredne situacije naglašava: „Grad Sombor podržava rad dobrovoljnih vatrogasnih društava na svojoj teritoriji, je shvata njihovu važnost. Bio je raspisan konkurs, a ovaj smo podržali jer je bio jedinstven i edukativan. Dobrovoljno vatrogasna društva su važna okosnica civilne zaštite grada Sombora“.

Zahvaljujući programu „Da je vatrogasac biti lako, vatrogasac bi bio svako“ deca iz Stapara shvataju važnost preventivnog ponašanja kojim se sprečava da dođe do požara, što je primer dobre prakse kako se od malih nogu stiče svest da se može biti školarac i mali vatrogasac.

 Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

ПретходниUhapšena trojica, pronađeno više od 30 kilograma opojnih droga
СледећиNajava programa za Ulicu starih zanata i Somborski kotlić

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.