U Subotici prve baterije za električne automobile 2023.

Tesla Model 3 electric car

U Subotici je u planu izgradnja kompleksa za proizvodnju i reciklažu baterija na 30 hektara, predviđene su investicije u vrednosti oko milijardu evra, a prve baterije za električne automobile očekuju se već 2023. godine, objavila je Privredna komora Srbije.

Projektom rukovodi startap ElevenEs, deo multinacionalne kompanije Al Pack Group iz Subotice, koja godinama posluje u industriji pakovanja i prerade aluminijuma.

„ElevenEs se trenutno bavi razvojem baterija koje koriste savremene tehnologije, a cilj nam je da za nešto više od godinu dana započnemo i serijsku proizvodnju baterija“, kaže menadžer razvoja Ana Perović.


Kompleks će biti izgrađen u Subotici, na mestu bivše fabrike 29. novembar, čime će se prvobitna funkcija objekta i zemljišta zadržati, ali sada sa visko-tehnološkom proizvodnjom i jedinstvenim razvojem, dodaje Perovićeva.

Primarni razvoj se odnosi na baterije zasnovane na LFP tehnologiji (Litium Fero Fosfat).

Za razliku od široko rasprostranjenih baterija, one ne sadrže kobalt i nikal. Namenjene su za električna vozila i skladišta energije vezane za solarne elektrane i vetro parkove.

Fabrika će, kaže Perovićeva, biti građena u nekoliko faza, tokom narednih šest godina.

Prvo će se praviti postrojenje za proizvodnju elektroda, sastavljanje i elektro-formiranje ćelija, dok će se proizvodnja vremenom širiti i na proizvodnju drugih ulaznih sirovina, uključujući i katodni materijal.

Kapitalne investicije u proizvodnju su procenjene na približno milijardu evra, dok bi investicija do sredine 2024. trebalo da bude približno 550 miliona.

Ovde nije uračunata investicija u sam razvoj, tako da će ukupan iznos biti i veći, dodaje Perovićeva.

„Nakon završetka razvoja prve linije proizvoda, biće napravljena ‘mega fabrika’ koja će prozvoditi 300 MWh godišnje. Nakon dve godine, proizvodnja će biti proširena na 8 GWh, dok se nakon 2028. i finalizacije kompletne investicije, očekuje proizvodnja od 16 GWh godišnje“, rekla je ona.

Perovićeva ukazuje da je 16 GWh (gigavatsati) više od milijardu baterija koje se nalaze u savremenim mobilnim telefonima, a prevedeno u automobile – to su baterije za približno 330 hiljada čisto električnih automobila.

Plan je da u tom trenutku razvoja i proizvodnje, kompanija zapošljava 1.800 radnika.

„Trenutno je napravljena razvojna laboratorija koja je u ovom trenutku najbolje opremljena laboratorija u zemlji. Adaptacija postojećih, izgradnja novih proizvodnih objekata, kao i instalacija opreme, odvijaće se sredinom i krajem sledeće godine. Pilot proizvodnja, odnosno, prva automatizovana proizvodnja baterija startuje početkom 2023. godine“, rekla je Perovićeva.

Pored površine koju je zauzimala fabrika 29. novembar, ElevenEs će proširiti kompleks, pa će ukupna površina biti 30 hektara, a površina na kojoj su planirani objekti je 160.000 kvadratnih metara.

U okviru kompleksa će se nalaziti i centar za reciklažu proizvodnog baterijskog otpada, rekla je Perovićeva.

Izvor: Tanjug

ПретходниČišćenje pluća od NIKOTINA i KATRANA
СледећиPenzioneri danas prvi dobijaju 30 evra od države

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.