U toku vanrednog stanja – ribokrađa smanjena?


Vreme je mresta ribe, pa je od izuzetnog značaja da se sačuva jedno od najvećih prirodnih mrestilišta smuđa, soma, šarana i štuke u Srbiji, koje se nalazi kod Apatina. Od uvođenja vanrednog stanja ribočuvari svakodnevno nadgledaju teren ovog značajnog mrestilišta rečnih riba kod Apatina, a sa terena nema novih prijava ribokrađe od kada je uvedeno vanredno stanje.

„I u vreme vanrednog stanja aktivno se radi na čuvanju mrestilišta i sprečavanju ribokrađe. Radni nalog koji se svakodnevno izdaje ribočuvarima podrazumeva da se kreću za vreme policijskog časa po terenu, a to znači da je voda zaštićena 24 časa. Ribočuvari uz ovlašćenja mogu da se kreću slobodno i da čuvaju teren koji obilaze svakdonevno. Vanredno je stanje, pa su se za sada i robokradice primirile, svi moraju poštovati ograničeno kretanje, pa verujem da i oni poštuju bar policijski čas“, kažu za RTV u ŠG Sombor.

Sagovornik ističe da su neposredno pre uvođenja vanrednog stanja prvi put uhvaćena u ribokrađi lica poznata javnosti, višestruki povratnici, a podnete su i krivične prijave. Tom prilikom im je na licu mesta oduzet alat kojim su krali ribu.

“Poslednjih meseci imali smo veliki pritisak na mrestilište, a naše ekipe su gotovo svakodnevno donosile mreže. Zaplenili smo više od 30 mreža, gde je svaka dužine oko tridesetak metara. Zaplenama je sprečena ogromna šteta, jer je za očuvanje ribljeg fonda najznačajniji period mresta ribe”, ističe naš sagovornik.

“Valjda svi čekaju da prođe vanredno stanje i da dođe lepše vreme”, komentar je Milana Ćopića iz USR Bucov Apatin.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

PrethodniPredstave somborskog pozorišta na internetu
SledećiDonacija leđnih prskalica za potrebe dezinfekcije

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.