U toku vanrednog stanja – ribokrađa smanjena?

Време је мреста рибе, па је од изузетног значаја да се сачува једно од највећих природних мрестилишта смуђа, сома, шарана и штуке у Србији, које се налази код Апатина. Од увођења ванредног стања рибочувари свакодневно надгледају терен овог значајног мрестилишта речних риба код Апатина, а са терена нема нових пријава рибокрађе од када је уведено ванредно стање.

„И у време ванредног стања активно се ради на чувању мрестилишта и спречавању рибокрађе. Радни налог који се свакодневно издаје рибочуварима подразумева да се крећу за време полицијског часа по терену, а то значи да је вода заштићена 24 часа. Рибочувари уз овлашћења могу да се крећу слободно и да чувају терен који обилазе свакдоневно. Ванредно је стање, па су се за сада и робокрадице примириле, сви морају поштовати ограничено кретање, па верујем да и они поштују бар полицијски час“, кажу за РТВ у ШГ Сомбор.

Саговорник истиче да су непосредно пре увођења ванредног стања први пут ухваћена у рибокрађи лица позната јавности, вишеструки повратници, а поднете су и кривичне пријаве. Том приликом им је на лицу места одузет алат којим су крали рибу.

“Последњих месеци имали смо велики притисак на мрестилиште, а наше екипе су готово свакодневно доносиле мреже. Запленили смо више од 30 мрежа, где је свака дужине око тридесетак метара. Запленама је спречена огромна штета, јер је за очување рибљег фонда најзначајнији период мреста рибе”, истиче наш саговорник.

“Ваљда сви чекају да прође ванредно стање и да дође лепше време”, коментар је Милана Ћопића из УСР Буцов Апатин.

Извор: РТВ (Весна Милановић Симичић)

ПретходниPredstave somborskog pozorišta na internetu
СледећиDonacija leđnih prskalica za potrebe dezinfekcije

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.