U Zapadnobačkom okrugu obavljeno 259 sanitarnih vanrednih nadzora

Санитарна инспекција је у Западнобачком округу током претходних месец и по дана обавила 259 ванредних надзора са циљем утврђивања у којој мери се у привредним објектима поштују противепидемијске мере.

Екипа РТВ-а присуствовала је ванредној контроли Одељења санитарне инспекције, у једном сомборском ресторану, обзиром на чињеницу да је код угоститељских објеката утврђено највише неправилности чији је даљи исход прекршајни поступак. Најчешчи прекршаји односили су се на недостатак дезобаријера, ношења заштитних маски запослених и дезинфекционих средстава.

Током радних дана и викендом у дежурствима, санитарна инспекција спроводи ванредне контроле противепидемијских мера са циљем спречавања ширења корона вируса. Од краја јула, па до половине септембра је Одељење санитарне инспекције спровело 259 ванредних надзора у привредним објектима у Западнобачком округу, а у 111 случајева су откривене бројне неправилности. Највише неправилности увтрђено је у угоститељским објектима.

“Утврдили смо да ресторан, односно објекат који смо ванредно посетили ради у складу са уредбом о мерама за спречавање сузбијање заразне болести Ковид – 19. Утврдили смо да се поштује физичка дистанца, за сваким столом је највише два корисника, ако нису породица и не станују у истом домаћинству. Такође, испоштовано је ношење маске од стране свих запослених, а дезинфекциона средства су уредно декларисана и имају безбедносни лист, као и дезобаријера која је намештена на улазу у обејакт и задовољава потребне услове”, рекла је Божана Совиљ, начелница Одељења санитарне инспекције Сомбор – Западнобачки округ.

“Гости се придржавају, неко мање, а неко више, међутим махом се сви придржавају. Тешко нам је, јер све ово иде на огрому нашу штету. Трудимо се да испоштујемо све мере, јер се никад не зна ко у себи носи вирус”, изјавила је Бранкица Марић, власница ресторана у Сомбору.

Због ванредне ситуације у општини Оџаци, санитарна инпекција додатно је појачала свакодневне надзоре у овој локалној самоуправи. У западнобачком округу је 78 лица у самоизолацији.

“Тренутно је у западнобачком округу 84 активне особе на Ковид -19, где у Апатину имамо четири активна, у Кули 21, Сомбору 39 и у Оџацима 21 лице”, саопштила је др Гордана Цветић, епидемиолог у Заводу за јавно здравље Сомбор.

И ако се број оболелих смањује, није време за опуштање, поручују надлежни. За непоштовање противепидемијских мера, превиђене су казне од 50.000 до 500.000 динара за правно лице и до 150.000 динара за руководиоца, предузетника и физичко лице.

У Заводу за јавно здравље кажу да је у Општој болници Сомбор тренутно хоспитализовано два пацијента оболела од корона вируса, док их је четворо на лечењу у КЦВ Нови Сад. Од марта, па до половине септембра од последица корона вируса је у округу премилуло 32 особе. У периоду март-јул санитарни инспектори Одељења Сомбор донели су 784 решења о кућној самоизолацији на терирорији Западнобачког округа.

Извор: РТВ (Весна Милановић Симичић)

ПретходниToplo i pretežno sunčano, uveče naoblačenje
СледећиZagladite bore i zablistajte

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.