U Zapadnobačkom okrugu obavljeno 259 sanitarnih vanrednih nadzora


Sanitarna inspekcija je u Zapadnobačkom okrugu tokom prethodnih mesec i po dana obavila 259 vanrednih nadzora sa ciljem utvrđivanja u kojoj meri se u privrednim objektima poštuju protivepidemijske mere.

Ekipa RTV-a prisustvovala je vanrednoj kontroli Odeljenja sanitarne inspekcije, u jednom somborskom restoranu, obzirom na činjenicu da je kod ugostiteljskih objekata utvrđeno najviše nepravilnosti čiji je dalji ishod prekršajni postupak. Najčešči prekršaji odnosili su se na nedostatak dezobarijera, nošenja zaštitnih maski zaposlenih i dezinfekcionih sredstava.

Tokom radnih dana i vikendom u dežurstvima, sanitarna inspekcija sprovodi vanredne kontrole protivepidemijskih mera sa ciljem sprečavanja širenja korona virusa. Od kraja jula, pa do polovine septembra je Odeljenje sanitarne inspekcije sprovelo 259 vanrednih nadzora u privrednim objektima u Zapadnobačkom okrugu, a u 111 slučajeva su otkrivene brojne nepravilnosti. Najviše nepravilnosti uvtrđeno je u ugostiteljskim objektima.

“Utvrdili smo da restoran, odnosno objekat koji smo vanredno posetili radi u skladu sa uredbom o merama za sprečavanje suzbijanje zarazne bolesti Kovid – 19. Utvrdili smo da se poštuje fizička distanca, za svakim stolom je najviše dva korisnika, ako nisu porodica i ne stanuju u istom domaćinstvu. Takođe, ispoštovano je nošenje maske od strane svih zaposlenih, a dezinfekciona sredstva su uredno deklarisana i imaju bezbednosni list, kao i dezobarijera koja je nameštena na ulazu u obejakt i zadovoljava potrebne uslove”, rekla je Božana Sovilj, načelnica Odeljenja sanitarne inspekcije Sombor – Zapadnobački okrug.

“Gosti se pridržavaju, neko manje, a neko više, međutim mahom se svi pridržavaju. Teško nam je, jer sve ovo ide na ogromu našu štetu. Trudimo se da ispoštujemo sve mere, jer se nikad ne zna ko u sebi nosi virus”, izjavila je Brankica Marić, vlasnica restorana u Somboru.

Zbog vanredne situacije u opštini Odžaci, sanitarna inpekcija dodatno je pojačala svakodnevne nadzore u ovoj lokalnoj samoupravi. U zapadnobačkom okrugu je 78 lica u samoizolaciji.

“Trenutno je u zapadnobačkom okrugu 84 aktivne osobe na Kovid -19, gde u Apatinu imamo četiri aktivna, u Kuli 21, Somboru 39 i u Odžacima 21 lice”, saopštila je dr Gordana Cvetić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Sombor.

I ako se broj obolelih smanjuje, nije vreme za opuštanje, poručuju nadležni. Za nepoštovanje protivepidemijskih mera, previđene su kazne od 50.000 do 500.000 dinara za pravno lice i do 150.000 dinara za rukovodioca, preduzetnika i fizičko lice.

U Zavodu za javno zdravlje kažu da je u Opštoj bolnici Sombor trenutno hospitalizovano dva pacijenta obolela od korona virusa, dok ih je četvoro na lečenju u KCV Novi Sad. Od marta, pa do polovine septembra od posledica korona virusa je u okrugu premilulo 32 osobe. U periodu mart-jul sanitarni inspektori Odeljenja Sombor doneli su 784 rešenja o kućnoj samoizolaciji na teriroriji Zapadnobačkog okruga.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

PrethodniToplo i pretežno sunčano, uveče naoblačenje
SledećiZagladite bore i zablistajte

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.