У Западнобачком округу удвостручен извоз јабука


У Купусинком атару род воћа је добар, истичу узгајивачи и додају да и поред тога што многи одустају од воћарства, поједини ипак виде опстанак у овом послу. Јабуке из Купусине углавном преко откупљивача завршавају највећим делом у Русији. Према подацима Регионалне привредне коморе Сомбор, укупан извоз Западнобачког региона за првих девет месеци ове године био је 257 милиона евра, а учешће укупног извоза јабука до сада је око 1,5 процената. О томе колико је повећан извоз у Руску федерацију говори податак да је из ЗБО у 2018. години извезено 1.507 тона, док је у овој години до сада извезено већ 5.441 тона, додају у РПК Сомбор.

Тридесет година у воћарству за Ласла Червенковича је мотив да не одустаје од производње, јер осим што су у породичном газдиснтву користили субвенције за механизацију, имају системе за наводњавање и противградне мреже, изградили су и савремене хладне коморе, у којима се налази око 100 тона јабука које чекају бољу откупну цену на пролеће. Највећи проблем до сада је била наплата и ниска откупна цена, али и избирљиво тржиште, које више не конзумира раније атрактивне сорте. Ове године цена килограма мање тражених сорти јабука креће се од 20 до 25 динара за килограм.

Ласло Червенкович, воћар из Купусине каже:

“Индустријска јабука у прошлој години никоме није требала и то не само у Србији, већ и у целој Европи, а то је било свима познато. Не знам шта се десило, па ове године бар за то има откупа, индустријску смо продали. Фуџи је најпознатија јабука на нашем тршишту, а прошле недеље сам добио 45 динара за килограм, док остале сорте не требају ником. Зелена јабука “Грени смит” није потребна више, па неће нико да је једе. Некада је ишла само она за извоз, а сада не знамо шта ћемо са њом, јер наши људи баш је и не једу”.

Оскар Молнар претежно узгаја ајдаред сорту јабука, истиче да је више тона јабуке прошле године остало на земљи, јер није било потражње. Ту је мотив , каже, да од идуће године, након двадесет година у овом послу покрене производњу цеђеног сока од јабука.

“Конкурисао сам за средства да заобиђемо прекупце, да јабуке не остану лежати на земљи. Прекупци купују наше јабуке и извозе за Русију, мада колико чујем и они исто добијају као ми”, вели он.

Извоз јабука из Западнобачког округа је увећан за 192 одсто, наводе у Регионалној привредној комори Сомбор.

“Ове године извезли смо већ 6.381 тону јабука. У укупном извозу, јабуке учествују у нашем Западнобачком региону са 1,5 процената”, напомиње Михајло Маћуш, координатор за индистрију за Западнобачки округ у РПК Сомбор.

Јабуке из Западнобачког округа први пут ове године су отишле на тржишта Уједињених Арапских Емирата, Мађарске, Кувајта, Сингапура, Хонгконга, Румуније, Малдива и Саудијске Арабију у износу од 3,5 милиона евра.

Извор: РТВ (Весна Милановић)


ПретходниРЕВИТАЛИЗАЦИЈА КАНАЛА КОД БАЧКОГ МОНОШТОРА
СледећиГРАДУ СОМБОРУ, НА ИМЕ ДУГОВА, 17% ВЛАСНИШТВА У „СЕВЕРТРАНСУ“

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.