Učeničke zadruge kao put ka preduzetništvu

mali-zadrugari-vesna-milanovic
Извор: РТВ(Весна Милановић Симичић)

U Savezu učeničkih zadruga Srbije ima oko šezdesetak aktivnih školskih zadruga, od čega u Vojvodini jedanaest, a jedina u Zapadnobačkom okrugu funkcioniše u okviru rada Osnovne škole „Branko Radičević“ u selu Stapar kod Sombora od 2013. godine. Posao učenika-zadrugara sličan je onom preduzetničkom, jer ideju treba realizovati u gotov proizvod koji će imati tržišnu vrednost, a učenici kreativno i aktvino učestvuju u osmišljavanju proizvodnje proizvoda i razvoju zadruge. Kada su u pitanju školske zadruge u selima, rad u njima pokazao se kao dobra praksa, jer motiviše mlade naraštaje da se na vreme osamostale ili ostanu na selu.

Mladi zadrugari i orači četrnaestogodišnji Sava i Mihalo, učenici osmog razreda Osnovne škole „Branko Radičević“ iz Stapara, aktuelni su prvaci u disciplini spretna vožnja traktorom, a zahvaljujući školskoj zadruzi aktivno učestvuju u proizvodnji ratarskih kultura. Ne razmišljaju o životu u gradu,kažu da im je budućnost na dedovini, rad na zemlji i seoskom imanju.

Sava Elesin, učenik OŠ „Brako Radičević“ iz Stapara: „Sa sedam godina sam prvi put seo u traktor i od tada sam ga počeo voziti. Volja za zemljom je jaka, jer se tradicija nastavlja i sve ostaje na meni. Kada ja sednem u traktor to mi je kao da sedim u fotelji u nekom kabinetu. Dalje ću se školovati i biti traktorista, a ići ću u somborsku Poljoprivredu školu, to volim, pa ću to i da završim“.

Mihajlo Stajšić, učenik OŠ „Brako Radičević“ iz Stapara: „Zadruga me je podstakla da nastavim da se bavim poljoprivredom i da još više to volim i želim. Najviše volim poljorpivredu zato jer se time dugo bavi moja porodica, otac, stric, deda i svi oko mene, pa i ja time želim ubuduće da se bavim“.

U školskoj zadruzi aktivni su svi učenici, a prioritetna je organska proizvodnja.

Vlada Đurković, profesor geografije u OŠ „Branko Radičević“ – nastavnik saradnik u školskoj zadruzi: „Kroz projekte na koje apliciramo dobijamo sredstva od resornog Ministarstva. Pošto je u pitanju organska proizvodnja, pretežno organski kukurz, mi ga plasiramo tamo gde postoji potreba za to, odnosno onima kojima treba i koji su zainteresovani. Pokazala se dobra interakcija sa jednim manastirom gde mi njima dajemo naš organski kukuruz u zamenu za njihov organski sir. Taj sir se koristi za ishranu učenika u školi. Zadrugu je još pre osam godina pokrenula direktorica škole Jelena Milić, koja je pokazala inicijativu da formira ovakav oblik učeničke zadruge, a koji se u praksi pokazao kao izvanredan. Učenici imaju svoje aktivnosti koje su sezonskog tipa, a na školskim parcelama ne koristimo nikakve hemikalije niti stredstva za đubrenje“.

Ovakav vid praktičnih aktivnosti u školskom zadrugarstvu daje neograničene mogućnosti i benefite, kažu za RTV u Savezu učeničkih zadruga Srbije i dodaju da je sve na volji i kreativnosti nastavnika koji osmišljavaju sadržaj i praktičan rad za decu. Ako pogledamo Savu i Mihajla, rezultat je očigledan.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

ПретходниPiksi najavio zabrane i promene: Nisam tiranin
СледећиNastavlja se izgradnja puta Stapar – Sivac

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.