Ученичке задруге као пут ка предузетништву

mali-zadrugari-vesna-milanovic
Извор: РТВ(Весна Милановић Симичић)

У Савезу ученичких задруга Србије има око шездесетак активних школских задруга, од чега у Војводини једанаест, а једина у Западнобачком округу функционише у оквиру рада Основне школе “Бранко Радичевић” у селу Стапар код Сомбора од 2013. године. Посао ученика-задругара сличан је оном предузетничком, јер идеју треба реализовати у готов производ који ће имати тржишну вредност, а ученици креативно и актвино учествују у осмишљавању производње производа и развоју задруге. Када су у питању школске задруге у селима, рад у њима показао се као добра пракса, јер мотивише младе нараштаје да се на време осамостале или остану на селу.

Млади задругари и орачи четрнаестогодишњи Сава и Михало, ученици осмог разреда Основне школе “Бранко Радичевић” из Стапара, актуелни су прваци у дисциплини спретна вожња трактором, а захваљујући школској задрузи активно учествују у производњи ратарских култура. Не размишљају о животу у граду,кажу да им је будућност на дедовини, рад на земљи и сеоском имању.

Сава Елесин, ученик ОШ “Брако Радичевић” из Стапара: “Са седам година сам први пут сео у трактор и од тада сам га почео возити. Воља за земљом је јака, јер се традиција наставља и све остаје на мени. Када ја седнем у трактор то ми је као да седим у фотељи у неком кабинету. Даље ћу се школовати и бити тракториста, а ићи ћу у сомборску Пољопривреду школу, то волим, па ћу то и да завршим”.

Михајло Стајшић, ученик ОШ “Брако Радичевић” из Стапара: “Задруга ме је подстакла да наставим да се бавим пољопривредом и да још више то волим и желим. Највише волим пољорпивреду зато јер се тиме дуго бави моја породица, отац, стриц, деда и сви око мене, па и ја тиме желим убудуће да се бавим”.

У школској задрузи активни су сви ученици, а приоритетна је органска производња.

Влада Ђурковић, професор географије у ОШ “Бранко Радичевић” – наставник сарадник у школској задрузи: “Кроз пројекте на које аплицирамо добијамо средства од ресорног Министарства. Пошто је у питању органска производња, претежно органски кукурз, ми га пласирамо тамо где постоји потреба за то, односно онима којима треба и који су заинтересовани. Показала се добра интеракција са једним манастиром где ми њима дајемо наш органски кукуруз у замену за њихов органски сир. Тај сир се користи за исхрану ученика у школи. Задругу је још пре осам година покренула директорица школе Јелена Милић, која је показала иницијативу да формира овакав облик ученичке задруге, а који се у пракси показао као изванредан. Ученици имају своје активности које су сезонског типа, а на школским парцелама не користимо никакве хемикалије нити стредства за ђубрење”.

Овакав вид практичних активности у школском задругарству даје неограничене могућности и бенефите, кажу за РТВ у Савезу ученичких задруга Србије и додају да је све на вољи и креативности наставника који осмишљавају садржај и практичан рад за децу. Ако погледамо Саву и Михајла, резултат је очигледан.

Извор: РТВ (Весна Милановић Симичић)


ПретходниPiksi najavio zabrane i promene: Nisam tiranin
СледећиНаставља се изградња пута Стапар – Сивац

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.