Uključivanje mladih u društveni život kroz projekat „Pokreni društvo“

Centar za razvoj Srbije već 15 godina u našoj zemlji sprovodi projekat „Pokreni društvo – promeni svoju zajednicu“. Cilj je da se mladi uključe u društveni i život i rešavanje problema u lokalnim sredinama. Promocija projekta održana je i u Subotici.

Mladi ne smeju biti samo nemi posmatrači društvenih događanja. Oni moraju učestvovati u detektovanju problema u lokalnim sredinama i pronalaziti mogućnosti za njihovo rešavanje. To su najvažnije poruke projekta „Pokreni društvo – promeni svoju zajednicu“, koji i ove godine u našoj zemlji sprovodi Centar za razvoj Srbije.

„Naša iskustva iz ranijih godina govore, da su ovi mladi, koji su učestvovali u ovim aktivnostima, isto toliko aktivni unutar nekih organizacija koje su već bili osnovali tada ili su aktivni negde u političko-društvenom svetu. Ima i dosta njih koji su otišli u poslovne vode, i tu su posle završetka fakulteta našli sebe, ali imaju osećaj prema tome da treba da doprinesu društvu“, objašnjava Lazar Marićević, iz Centra za razvoj Srbije.

Centar za razvoj Srbije u saradnji sa Udruženjem mladih Aktivni region, okupio je u Subotici srednjoškolce i studente, koji su se aktivno, sa konkretnim idejama i akcijama uključili u projekat.

„Generalno mladi baš i nisu zainteresovani, ali uvek postoji ona manjina koja je tu da uradi nešto povodom toga. Tako smo se i mi okupili. Naš akcioni plan se zasniva na postavljanju kanti za otpatke, tamo gde ih nema. Videli smo taj manjak ovde u Subotici, i hteli smo to da rešimo“, kaže Mirko Popov, student 4. godine Ekonomskog fakulteta Subotica.

„Meni bode oči to što mladi nisu aktivni. Moja grupa, koja je učestvovala u pisanju jednog projekta je želela da pokrene mlade, da se i oni aktiviraju. Napisali smo jedan projekat da pokrenemo preduzetništvo i njihovo znanje o medicini i prvoj pomoći“, dodaje Fedora Mari, studentkinja 4. godine Ekonomskog fakulteta Subotica.

Ekonomski fakultet Subotica, domaćin završne promocije projekta „Pokreni društvo“, uključivanje mladih u društveni život, takođe stavlja na veoma visoko i važno mesto.

„Naši studenti su, baš u pravom smislu te reči prihvatili ovaj izazov. Ono što uče, vezano za teoriju na fakultetu, pokušavaju da primene kroz ovakav projekat. Ja se nadam i gotovo da sam siguran da će svi ovi mladi ljudi za koju godinu, ono što su kroz ovaj projekat naučili početi da primenjuju i u praksi“, ističe Dražen Marić, profesor na Ekonomskom fakultetu Subotica.

U poslednjih 15 godina u projekat „Pokreni društvo – promeni svoju zajednicu“ uključeno je više od 250 mladih iz 10 gradova u Srbiji.

Izvor: rtv.rs

ПретходниJedna kulturna znamenitost obara rekorde posećenosti u Srbiji
СледећиDobar rod povrtarskih kultura na severu Bačke

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.