Uključivanje mladih u društveni život kroz projekat “Pokreni društvo”


Centar za razvoj Srbije već 15 godina u našoj zemlji sprovodi projekat “Pokreni društvo – promeni svoju zajednicu”. Cilj je da se mladi uključe u društveni i život i rešavanje problema u lokalnim sredinama. Promocija projekta održana je i u Subotici.

Mladi ne smeju biti samo nemi posmatrači društvenih događanja. Oni moraju učestvovati u detektovanju problema u lokalnim sredinama i pronalaziti mogućnosti za njihovo rešavanje. To su najvažnije poruke projekta “Pokreni društvo – promeni svoju zajednicu”, koji i ove godine u našoj zemlji sprovodi Centar za razvoj Srbije.

“Naša iskustva iz ranijih godina govore, da su ovi mladi, koji su učestvovali u ovim aktivnostima, isto toliko aktivni unutar nekih organizacija koje su već bili osnovali tada ili su aktivni negde u političko-društvenom svetu. Ima i dosta njih koji su otišli u poslovne vode, i tu su posle završetka fakulteta našli sebe, ali imaju osećaj prema tome da treba da doprinesu društvu”, objašnjava Lazar Marićević, iz Centra za razvoj Srbije.

Centar za razvoj Srbije u saradnji sa Udruženjem mladih Aktivni region, okupio je u Subotici srednjoškolce i studente, koji su se aktivno, sa konkretnim idejama i akcijama uključili u projekat.

“Generalno mladi baš i nisu zainteresovani, ali uvek postoji ona manjina koja je tu da uradi nešto povodom toga. Tako smo se i mi okupili. Naš akcioni plan se zasniva na postavljanju kanti za otpatke, tamo gde ih nema. Videli smo taj manjak ovde u Subotici, i hteli smo to da rešimo”, kaže Mirko Popov, student 4. godine Ekonomskog fakulteta Subotica.

“Meni bode oči to što mladi nisu aktivni. Moja grupa, koja je učestvovala u pisanju jednog projekta je želela da pokrene mlade, da se i oni aktiviraju. Napisali smo jedan projekat da pokrenemo preduzetništvo i njihovo znanje o medicini i prvoj pomoći”, dodaje Fedora Mari, studentkinja 4. godine Ekonomskog fakulteta Subotica.

Ekonomski fakultet Subotica, domaćin završne promocije projekta “Pokreni društvo”, uključivanje mladih u društveni život, takođe stavlja na veoma visoko i važno mesto.

“Naši studenti su, baš u pravom smislu te reči prihvatili ovaj izazov. Ono što uče, vezano za teoriju na fakultetu, pokušavaju da primene kroz ovakav projekat. Ja se nadam i gotovo da sam siguran da će svi ovi mladi ljudi za koju godinu, ono što su kroz ovaj projekat naučili početi da primenjuju i u praksi”, ističe Dražen Marić, profesor na Ekonomskom fakultetu Subotica.

U poslednjih 15 godina u projekat “Pokreni društvo – promeni svoju zajednicu” uključeno je više od 250 mladih iz 10 gradova u Srbiji.

Izvor: rtv.rs


OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.