Umetnički raspust za somborske đake

Četiri slikarke osmislile „umetnički raspust“ za somborske đake.

Tokom zimskog raspusta, somborske slikarke: Danijela Tasić Cvetković, Tatjana Armuš, Tatjana Dimitrijević i Mila Aleksić otvorile su vrata svojih ateljea kako bi na tematskim radionicama, polaznicima približile likovnu umetnost kroz istoriju.

Graviranje, pastel, vajanje, umetnost Egipta… samo su neke od tema radionica „Art raspusta“ namenjenog osnovcima i srednjoškolcima za kvalitetno i maštovito provedeno vreme tokom zimskog raspusta.

„Na radionicama smo pisali hijeroglifima. Naučili smo da hijeroglifima pišemo ime i prezime i različite rečenice“, ispričala je Anja Ralević.

„Danas sam crtala mrtvu prirodu, a najviše mi se sviđa vajanje glinom!“ objasnila je Teodora Đurđević.

Milijani Šolajić se najviše dopalo upoznavanje praistorijskog crteža. „Mi smo to radili tako što smo u gipsanu ploču ucrtavali slike.“

Marija Sekulić ima samo 5 godina, pridružila se radionicama i uživala u vajanju: „Ja sam vajala Šreka. Prvo sam počela praviti rogove, pa zube, jezik, nos…!“

„Najviše mi se dopalo crtanje mrtve prirode u olovci!“ rekao je devetogodišnji Nebojša Nuradin.

Zanimljivim, kraćim predavanjima uz video projekcije, polaznicima radionica pružene su najosnovnije informacije o umetničkim pravcima od praistorije, prateći civilizacije starog vremena, pa sve do perioda moderne i savremene umetnosti.

„To je značilo, u stvari, da pre svega damo vizuelnu informaciju. Ona je neophodna da bi se kod deteta razvila ideja, da bi se potaknulo vizuelno razmišljanje, a da bi se, sa druge strane, tehnika i materijal planirani za taj čas, primenili na onaj način kako bi praktično isprobali ono što su videli i kako su radili umetnici vekovima pre“, objasnila je Tatjana Dimitrijević, akademska slikarka.

„Art-raspust, kao forma, je fantastično zahvalna zato što će moći da se nastavi. Polaznici su neodoljivi, zahvalni za rad, zaista zainteresovani, puni ideja, vredni… sve pohvale za polaznike!“, kaže Danijela Tasić Cvetković, magistar slikarstva

Art-raspust završava izložbom radova nastalih tokom zimskog raspusta. Umetnice planiraju da svaki raspust obeleže dečijim radionicama kao kvalitetno provedeno slobodno vreme. Vraćanje na istoriju umetnosti, izbor tema, materijala, tehnika biće prilagođeno dužini i periodima raspusta pa se tokom prolećnog i letnjeg očekuju i radionice u prirodi.

Izvor: rtv.rs

ПретходниJedinstven majstor umetničke fotografije
СледећиJavni poziv za izbor sportiste 2018. godine

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.