UMETNOST SLAMARENJA NA RADIONICAMA U SOMBORU

„Izložba i radionica slamarenja” održana je u galerijskom prostoru UG „Bunjevačko kolo“ Sombor, na adresi Jovana Popovića bb.

Posetioci su imali priliku da pogledaju izložbu slika, čestitki, minijatura, predmeta i ukrasa od slame izrađenih za potrebe manifestacije „Bunjevačka Dužionica“, kao i da nauče osnove tehnike slamarenja na organizovanim radionicama.

Ispred Grada Sombora manifestaciju je posetila zamenica gradonačelnika Ljiljana Tica, koja je ovom prilikom rekla da slamarke neguju jednu posebnu umetnost koja izražava duh Vojvodine na više načina.


„Posmatrajući ovo, čovek može da zaključi da se radi o posebnoj sposobnosti i kreativnosti onih koji neguju ovu umetnost i da su to posebne slike, posebni motivi koji karakterišu Vojvodinu i njenu simboliku“ naglasila je Ljiljana Tica, poželevši slamarkama da i dalje neguju ovu posebnu tehniku i da je prenose na mlađe generacije.

Podpredsednica UG „Bunjevačko kolo“ Aleksandra Medurić Kalčan prilikom otvaranja izložbe istakla je da je današnjem slamarnjnju prethodilo 15 radionica, da se ove godine zbog epidemioloških razloga odustalo od održavanja Dužionice, ali da je današnja izložba ipak jedan važan deo te manifestacije koji su uspeli da organizuju.

„Danas smo se čitavo pre podne družili sa našim divnim slamarkama, posmatrali ih kako rade, slušali predavanje o važnim segmentima njihovog stvaralaštva, pokušali smo pratiti njihove vešte prste i imitirati njihove pokrete, ne bi li stvorili čaroliju nalik na njihovu“ istakla je Medurić Kalčan.

Na izložbi, pored slika, cvetova, suvenira u vidu čestitki, obeleživača, minijatura, poseban akcenat stavljen je na tematiku ukrasa namenjenih za kićenje bandaša i bandašice u prazniku Dužionice.

„Izložbu i radionicu slamarenja“ organizovalo je UG „Bunjevačko kolo“ uz podršku Grada Sombora.

ПретходниPoskupelo daljinsko grejanje!
СледећиNagrada „Radomir Drakulić“ 12. novembra u Somboru

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.