Unikatne sanke Somborca

Poznati restaurator fijakera Aleksandar Nedeljković iz Sombora je svoje dugogodišnje majstorsko iskustvo primenio izrađujući nove saonice koje vuku konji.

Jedne od najlepših sanki ove sezone, sigurno su one, upravo izašle iz radionice Somborca Aleksandra Ace Nedeljkovića. Unikatne sanke specifične su i po ručnoj izradi od više vrsta drveta.

„Tu je korišteno tri-četiri vrste drveta. Osnova oblaganja je kedar, noseći delovi su rađeni od jasena i bagrema, tzv. zmije su savijane od bagrema, jači delovi izrađeni su od jasena a ovaj komad oraha je jako star i jako lep. Bitno je da je drvo suvo! “ objasnio je Nedeljković.

Kako je proces savijanja drveta, oblikovanje, zaštita i bojenje pojedinih delova sanki duga, za izradu je Aca utrošio skoro četiri meseca rada.

„Dugačak je proces savijanja drveta. Savijanje jedne zmije oduzima pet, šest dana, bajcovanje ide na tri, četiri nivoa, zaštita pre toga…“ objasnio je Aleksandar.

Nedeljković se bavi restauracijom fijakera već više decenija a majstorsko iskustvo mu je dalo podstrek da se umesto restauracije odluči za izazov izrade novih sanki.

„Ko god je video ove sanke i ko ima malo osećaja prema tome oduševio se! Iskreno rečeno, i ja sam se oduševio“.

Svoje zadovoljstvo ne krije, podstrek je to za nove radove. Još samo da se zabeli, upregnu konji pa da sanke kliznu niz sneg!


Izvor: rtv.rs

ПретходниNe staje – Jokić do rekorda sezone
СледећиDanas je Badnji dan

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.