Unosna proizvodnja cveća u Kupusini


U Kupusini pored Sombora intenzivna je plastenička proizvodnja rasada povrća i cveća. Uoči Osmog marta, iz ovog sela, na domaće tržište širom zemlje stiže bogata ponuda najlepših rasada raznobojnih ciklama, begonija, karanfila, muškatla, petonija, primula kao i rezanog cveća od kafanfilia do ruža. 

Jedan od najvećih proizvođača cvetnih rasada u Kupusini pa i u Srbiji, Ištvan Peter, na domaće tržište, počev od Beograda, Novag Sada i većih vojvođanskih gradova, ovih dana isporučuje više stotina hiljada rasada raznovrsnog cveća. Sa osmim martom, kaže, započinje sezona prodaje primula, ciklama, begonija i raznovrsnog rezanog cveća.

“Najvećim delom prodajemo na veliko, mada idemo 7. i 8. marta na pijace i glavne ulice po okolnim gradovima”, kaže Ištvan Peter.

Prateći tržište i ukuse mušterija, kako ističe Peter, u osmomartovskoj ponudi, rezano cveće ima ozbiljnu konkurenciju u raznobojnim i atraktivnim primulama.

“Ove primule su jedna od atraktivnijih biljaka za Osmi mart jer je povoljnija i jeftinija proizvodnja i, bukvalno, možete da dobijete jednu saksiju za cenu jednog karanfila ili ruže”, navodi Peter.

Plastenička proizvodnja cveća je porodična proizvodnja u koju je uključena četvrta generacija porodice Peter. Iako će Osmi mart proslaviti radno, prigodan poklon za dame u porodici neće izostati, ali je to za sada tajna i iznenađenje za Ištvanovu suprugu.

“Mi slavimo 9. marta a iskreno se nadam da ćemo imati dobru sezonu tako da će to biti dovoljno veselje za ženu”, uz osmeh dodaje Ištvan Peter.

U plasteničkoj proizvodnji nema predaha. Nakon Osmog marta, akcenat je na proizvodnji baštenskog i balkonskog cveća tokom prolećne i letnje sezone, sledi jesenjska sadnja rasada dana i noći te božićnih zvezda za decembarske praznike.

Izvor: rtv.rs


OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.