Unosna proizvodnja cveća u Kupusini

U Kupusini pored Sombora intenzivna je plastenička proizvodnja rasada povrća i cveća. Uoči Osmog marta, iz ovog sela, na domaće tržište širom zemlje stiže bogata ponuda najlepših rasada raznobojnih ciklama, begonija, karanfila, muškatla, petonija, primula kao i rezanog cveća od kafanfilia do ruža. 

Jedan od najvećih proizvođača cvetnih rasada u Kupusini pa i u Srbiji, Ištvan Peter, na domaće tržište, počev od Beograda, Novag Sada i većih vojvođanskih gradova, ovih dana isporučuje više stotina hiljada rasada raznovrsnog cveća. Sa osmim martom, kaže, započinje sezona prodaje primula, ciklama, begonija i raznovrsnog rezanog cveća.

„Najvećim delom prodajemo na veliko, mada idemo 7. i 8. marta na pijace i glavne ulice po okolnim gradovima“, kaže Ištvan Peter.

Prateći tržište i ukuse mušterija, kako ističe Peter, u osmomartovskoj ponudi, rezano cveće ima ozbiljnu konkurenciju u raznobojnim i atraktivnim primulama.

„Ove primule su jedna od atraktivnijih biljaka za Osmi mart jer je povoljnija i jeftinija proizvodnja i, bukvalno, možete da dobijete jednu saksiju za cenu jednog karanfila ili ruže“, navodi Peter.

Plastenička proizvodnja cveća je porodična proizvodnja u koju je uključena četvrta generacija porodice Peter. Iako će Osmi mart proslaviti radno, prigodan poklon za dame u porodici neće izostati, ali je to za sada tajna i iznenađenje za Ištvanovu suprugu.

„Mi slavimo 9. marta a iskreno se nadam da ćemo imati dobru sezonu tako da će to biti dovoljno veselje za ženu“, uz osmeh dodaje Ištvan Peter.

U plasteničkoj proizvodnji nema predaha. Nakon Osmog marta, akcenat je na proizvodnji baštenskog i balkonskog cveća tokom prolećne i letnje sezone, sledi jesenjska sadnja rasada dana i noći te božićnih zvezda za decembarske praznike.

Izvor: rtv.rs

ПретходниPete metoda u Somboru
СледећиPREDSTAVLJEN JEDINSTVENI INFORMACIONI SISTEM LOKALNE PORESKE ADMINISTRACIJE

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.