Uređaj za kontrolu temperature u plastenicima

Славиша Никодијевић из Кљајићева деценијама је радио у електронском сектору сомборске полиције. Електроника је и његов хоби па се и у пензионерским данима бави тиме. Резултат тог рада је један уређај користан онима који се баве воћарством, повртарством и другим врстама производње за коју је важно праћење температуре.

У пластенику је тренутно расад паприке, а уколико из неких разлога температура падне на три степена реговаће сонда и власнику пластеника стићи ће порука упозорења.

То је укратко принцип рада уређаја који је осмислио Славиша Никодијевић, а користи се у воћњацима и пластеницима за контролу температуре чак и када су они који брину о томе стотинама километара далеко.

„У уређај се поставља СИК картица, било ког мобилног оператера, укључи се напајање и уређај је спреман за контролу температуре. Сва очитавања и подешавања се врше мобилним телефоном СМС порукама. Уређају се задају параметри такође СМС порукама. Када се то све уради уређај је спреман и чим се достигне температура која је задата уређај ће реаговати тако што ће на мобилни телефон стићи СМС порука са упозорењем“, казао је Никодијевић.

Када ће уређај реаговати зависи од тога који су му параметри задати.

„Постоје две температуре које се могу програмирати. За воћњаке се обично програмира минимална температура на три степена. Када температура падне на та три степена стиже порука упозорења. За пластенике горња температура програмира се на 40 степени, када власнику стиже упозорење да је та температура достигнута“, рекао је Никодијевић.

Путем овог уређаја могу се СМС порукама добити и и подаци о тренутној температути.

На његовом развоју радио је годину и по дана. Каже најтеже је било развити софтверски део.

„Почео сам да развијам тај патент како би свој воћњак заштитио од мраза. На тржишту није било таквог уређаја, па сам одлучио да га сам направим“, додао је он.

Свој патент није заштитио, каже уколико би неко хтео да га ископира требало би му много више времена и труда него да прави неки нови сличан уређај.

Извор: ртв.рс

ПретходниMemorijalni međunarodni turnir „Igor Anđelković“
СледећиOTVORENO PRVENSTVO SRBIJE U SANDA BORBAMA

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.