Uređaj za kontrolu temperature u plastenicima

Slaviša Nikodijević iz Kljajićeva decenijama je radio u elektronskom sektoru somborske policije. Elektronika je i njegov hobi pa se i u penzionerskim danima bavi time. Rezultat tog rada je jedan uređaj koristan onima koji se bave voćarstvom, povrtarstvom i drugim vrstama proizvodnje za koju je važno praćenje temperature.

U plasteniku je trenutno rasad paprike, a ukoliko iz nekih razloga temperatura padne na tri stepena regovaće sonda i vlasniku plastenika stići će poruka upozorenja.

To je ukratko princip rada uređaja koji je osmislio Slaviša Nikodijević, a koristi se u voćnjacima i plastenicima za kontrolu temperature čak i kada su oni koji brinu o tome stotinama kilometara daleko.


„U uređaj se postavlja SIK kartica, bilo kog mobilnog operatera, uključi se napajanje i uređaj je spreman za kontrolu temperature. Sva očitavanja i podešavanja se vrše mobilnim telefonom SMS porukama. Uređaju se zadaju parametri takođe SMS porukama. Kada se to sve uradi uređaj je spreman i čim se dostigne temperatura koja je zadata uređaj će reagovati tako što će na mobilni telefon stići SMS poruka sa upozorenjem“, kazao je Nikodijević.

Kada će uređaj reagovati zavisi od toga koji su mu parametri zadati.

„Postoje dve temperature koje se mogu programirati. Za voćnjake se obično programira minimalna temperatura na tri stepena. Kada temperatura padne na ta tri stepena stiže poruka upozorenja. Za plastenike gornja temperatura programira se na 40 stepeni, kada vlasniku stiže upozorenje da je ta temperatura dostignuta“, rekao je Nikodijević.

Putem ovog uređaja mogu se SMS porukama dobiti i i podaci o trenutnoj temperatuti.

Na njegovom razvoju radio je godinu i po dana. Kaže najteže je bilo razviti softverski deo.

„Počeo sam da razvijam taj patent kako bi svoj voćnjak zaštitio od mraza. Na tržištu nije bilo takvog uređaja, pa sam odlučio da ga sam napravim“, dodao je on.

Svoj patent nije zaštitio, kaže ukoliko bi neko hteo da ga iskopira trebalo bi mu mnogo više vremena i truda nego da pravi neki novi sličan uređaj.

Izvor: rtv.rs

ПретходниMemorijalni međunarodni turnir „Igor Anđelković“
СледећиOTVORENO PRVENSTVO SRBIJE U SANDA BORBAMA

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.