URUČENO 30 UGOVORA ZA DODELU SEOSKIH KUĆA SA OKUĆNICOM

Seoska_domacinstva_sombor

Danas su u Velikoj sali zgrade Županije  uručeni ugovori za 30 seoskih domaćinstava namenjenih izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u okviru potprojekta 5, Regionalnog stambenog programa.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu, od kojih je najveći broj upravo ovde u Srbiji.  Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Italije, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke. Fondom RSP upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope.

Uspešno sprovođenje RSP-a ne bi bilo moguće bez efikasne saradnje sa jedinicama lokalne samouprave. U ime grada Sombora prisutnima se obratila Dušanka Golubović gradonačelnica Sombora koja je izrazila zadovoljstvo što je uručeno 30  ugovora kojim će se trajno stambeno zbrinuti one koji već decenijama čekaju na svoj adekvatan smeštaj.

„Otuda ću pre svega čestitati svima vama koji ste adekvatno aplicirali i ispunili sve uslove u nadi da će ovo stambeno pitanje, koje znam da je najvažnije za svakog čoveka, stvoriti uslove za kvalitetan život na teritoriji grada Sombora. Mogu da kažem da mi je posebno zadovoljstvo što je reč o kupovini kuća na selima. Znamo da su naša sela nešto što je važno za grad Sombor koji ima 15 naseljenih mesta i želi jednak kvalitet života u njima ali naravno i ljude koji će u njima živeti. Upravo iz tih razloga zahvaljujem se što ste imali ovakav izbor, čestitam i želim sve najbolje, istakla je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

U ime Evropske Unije, najznačajnijeg donatora Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, obratila se predstavnica delegacije EU u Srbiji Brigita Kuhar  koja je istakla da je ovo još jedan korak u pronalaženju trajnih stambenih rešenja za izbegla lica koja su zbog ratnih dešavanja pre mnogo godina došla u Srbiju.

„Evropska unija aktivno pomaže aktivnosti čiji je cilj obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja za preostale izbeglice nakon rata u bivšoj Jugoslaviji. Sa 232 miliona evra EU je najveći donator Regionalnog stambenog programa te je već do sada blizu 3.200 porodica dobilo stan,  seosko domaćinstvo, paket građevinskog materijala ili montažnu kuću“ rekla je Brigita Kuhar  predstavnica delegacije UE u Srbiji.

„Delim vašu radost danas zbog dobijanja mesta što možete nazvati domom nakon toliko godina provedenih u raseljenju. UNHCR i OEBS pružaju podršku opštinama Republike Srbije i njihovim zajedničkim naporima da ispune svoje uloge i obezbede stambena rešenja. Danas vidimo konkretan rezultat naše saradnje. Ključevi novih domova u vašim su rukama“ istakao je  Džozef Melot zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji.

Događaju su pored gradonačelnice Sombora, Dušanke Golubović, prisustvovali pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije, Ivan Gerginov, zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji, Džozef Melot, predstavnica delegacije EU u Srbiji Brigite Kuhar, ispred Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru, Jelena Tomić, direktor Fonda za izbegla, raseljena i prognana lica, Duško Ćutilo, kao i predstavnici drugih državnih i međunarodnih institucija i organizacija i korisnici.

ПретходниPodrška dojenju na javnom mestu
СледећиPOŠTENA IGRA…

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.