„Usamljeni zapad“ premijerno 15. maja u NP Sombor

Premijera predstave „Usamljeni zapad“ irskog pisca i dobitnika Oskara Martina Makdone, u režiji Stefana Gajića, biće izvedena 15. maja, na sceni „Studio 99“ Narodnog pozorišta Sombor.

To je drugi naslov irskog dramskog autora i scenariste koji se igra na sceni ovog teatra, jer je i dalje aktuelan njegov čuveni komad „Jastučko“.

Priča iz miljea irskih varošica, kakva je „Usamljeni zapad“, predstavlja autorovo interesovanje analize porodičnih odnosa, donekle slično ruskom klasiku A. P. Čehovu, što je iskazao i u drugim svojim delima igranim na scenama Beograda i Srbije – „Lepotica Linejna“ (tri verzije – Atelje 212, Kruševačko pozorište, Teatar „Zoran Radmilović“ u Zaječaru) i „Sakati Bili“ (Narodno pozorište u Beogradu).


Predstava „Usamljeni zapad“ je četvrta premijera u sezoni 2020/2021 u NP Sombor tokom pandemije, posle izvođenja „Švabice“, „Ćelave pevačice“ i „Tramvaja zvanog želja“.

U „Usamljenom zapadu“ igraju Ognjen Nikola Radulović, Aleksandar Ristoski, Ninoslav Đorđević, Danica Grubački, dok je reditelj Gajić i scenograf predstave, a kostimograf je Biljana Grgur.

Drama „Usamljeni zapad“ je igrana jedno vreme i na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, gde su glavne uloge tumačili Uroš Jakovljević i Miodrag Radonjić.

Osim toga, u BDP-u je igrana i drama „Jastučko“ pre više od 10 godina, gde su apsolutno briljirali Vojin Ćetković, Ivan Tomić, Vuk Kostić i Dragan Petrović Pele.

Martin Makdona je osvojio Oskara za režiju kratkometražnog igranog filma „Šest strelaca“ (2004) i bio nominovan za originalni scenario dugometražnih filmova „Tri bilborda izvan Ebinga, Misuri“ (2017, osvojio Zlatni Globus i BAFTA nagradu) i „U Brižu“ (2008, takođe laureat BAFTA-e za originalni scenario, gde je blistao Ralf Fajns).

Oba filma je i režirao, što važi i za njegov drugi film „Sedam psihopata“ (2012).

Izvor: Tanjug

ПретходниNOVA MERA VLADE REPUBLIKE SRBIJE
СледећиVišestruko povećanje broja i noćenja turista

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.