„Усамљени запад“ премијерно 15. маја у НП Сомбор


Премијера представе „Усамљени запад“ ирског писца и добитника Оскара Мартина Макдоне, у режији Стефана Гајића, биће изведена 15. маја, на сцени „Студио 99“ Народног позоришта Сомбор.

То је други наслов ирског драмског аутора и сценаристе који се игра на сцени овог театра, јер је и даље актуелан његов чувени комад „Јастучко“.

Прича из миљеа ирских варошица, каква је „Усамљени запад“, представља ауторово интересовање анализе породичних односа, донекле слично руском класику А. П. Чехову, што је исказао и у другим својим делима играним на сценама Београда и Србије – „Лепотица Линејна“ (три верзије – Атеље 212, Крушевачко позориште, Театар „Зоран Радмиловић“ у Зајечару) и „Сакати Били“ (Народно позориште у Београду).

Представа „Усамљени запад“ је четврта премијера у сезони 2020/2021 у НП Сомбор током пандемије, после извођења „Швабице“, „Ћелаве певачице“ и „Трамваја званог жеља“.

У „Усамљеном западу“ играју Огњен Никола Радуловић, Александар Ристоски, Нинослав Ђорђевић, Даница Грубачки, док је редитељ Гајић и сценограф представе, а костимограф је Биљана Гргур.

Драма „Усамљени запад“ је играна једно време и на сцени Београдског драмског позоришта, где су главне улоге тумачили Урош Јаковљевић и Миодраг Радоњић.

Осим тога, у БДП-у је играна и драма „Јастучко“ пре више од 10 година, где су апсолутно бриљирали Војин Ћетковић, Иван Томић, Вук Костић и Драган Петровић Пеле.

Мартин Макдона је освојио Оскара за режију краткометражног играног филма „Шест стрелаца“ (2004) и био номинован за оригинални сценарио дугометражних филмова „Три билборда изван Ебинга, Мисури“ (2017, освојио Златни Глобус и БАФТА награду) и „У Брижу“ (2008, такође лауреат БАФТА-е за оригинални сценарио, где је блистао Ралф Фајнс).

Оба филма је и режирао, што важи и за његов други филм „Седам психопата“ (2012).

Извор: Танјуг


ПретходниНОВA МЕРA ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
СледећиVišestruko povećanje broja i noćenja turista

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.