Uskoro sanacija apatinskog pristana

Obnova apatinskog pristana dobiće svoj epilog, jer su preduzeti konkretni koraci da se krene sa prvim radovima sanacije tokom ove godine.

Apatinska opština je budžetom planirala sredstva za sufinansiranje radova, a kompletna rekonstrukcija iznosiće oko 40.000.000 dinara.

Pristan za putničke brodove u Apatinu, koji je rađen po najvišim evropskim standardima, a pre dve godine uništen zbog leda na Dunavu, biće obnovljen, saznajemo u Opštini Apatin.

Budžet, koji je izdvojen za njegovu rekostrukciju, iznosi 8.000.000 dinara. Projekat je završen, nakon što su urađena podvodna snimanja i procena nastale štete.

„U razgovorima smo sa nadležnim sekretarijatom i ministarstvom kako bi obezbedili ostali deo sredstava koja nedostaju za obnovu apatinskog pristana. Pristan je oštećen, pa opština ima samo dve mogućnosti ili da ga ukloni ili da ga popravi. Obe mogućnosti jednako koštaju opštinu, te je razumnije da ga popravimo“, kaže Dubravka Korać, zamenica predsednika Opštine Apatin.

Početak radova na pristanu očekuju u Javnom preduzeću „Pristanište i marina“, jer se, kako kažu, dugo godina radilo na tome da Apatin bude na turističkoj mapi evropskih kruzera.

„Očekujemo da će se situacija rešavati pozitivno po našu opštinu, te da će pristan uskoro biti u funkciji, jer je on značajan ne samo za razvoj nautičkog turizma Apatina, već i čitave Vojvodine. Ono što nas čeka sa rekonstrukcijom je da radimo na kvalitetu usluga“, veli Marija Pavić, koordinaror za posleove turizma u JP Putnicko pristanište i marina.

Turistički aranžmani se već prodaju, a prva tura iduće godine trajaće 11 dana. Gosti će biti Podunavske Švabe iz celog sveta, a brod će biti usidren u Apatinu tri dana, a za to vreme će gosti posetiti mesta i u okolini iz kojih su potekli njhovi preci“, kaže Boris Mašić, direktor  Dunav serv šipinga.

Pristan se sastoji od ploveće platforme od lakog betona širine 4 m i dužine 50 m, postavljene na 17 pobijenih šipova.

Operativni prostor prostire se na dužini od 175 metara i može da primi brodove, turističke kruzere duge čak 135 metara.

Izvor: rtv.rs

ПретходниBiblioteka „Karlo Bijelicki“ u Somboru obeležila 160 godina postojanja
СледећиU dubinama Gornjeg Podunavlja: Najznačajnije stanište crnih roda

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.