Uvid u muzejske akvizicije, najavljeno izlaganje do sada neprezentovanih eksponata

muzej-nove-akvizicije

Izložba Nove akvizicije 2008-2022 biće otvorena u Gradskom muzeju 27. oktobra u 19 sati.

Nakon petnaest godina muzej će pripremiti izložba novih akvizicija Muzeja. Kolektiv je u susret obeležavanju značajnog jubileja –  proslavi 140 godina od osnivanja Istorijskog društva Bačko-bodroške županije, a samim tim i muzeološke delatnosti u Somboru.

Navedeno je da izložba pruža uvid u akvizicije Gradskog muzeja u proteklih petnaest godina, obuhvata predmete koje je muzej u tom periodu na različite načine pribavio. Ukazano je i da se postavka sastoji iz sedam celina od kojih svaka predstavlja jedno odeljenje Gradskog muzeja – arheološko i numizmatičko, istorijsko, etnološko, likovno, muzejsku biblioteku kao i dva depandansa istorijskog odeljenja, Spomen muzej Batinske bitke i Muzej Podunavskih Švaba.


Veći deo izloženih eksponata nikada do sada nisu bili javno prezentovani u okviru muzejskih programa. Cilj ove izložbe je da putem muzejskih akvizicija skrene pažnju na osnovnu muzejsku delatnost – na formiranje, konstantno dopunjavanje i čuvanje muzejskih zbirki.

– Znamo da sve ono što bogate muzejske zbirke sadrže nije uvek dostupno očima javnosti, te je ova izložba jedinstvena prilika koja će posetioce upoznati sa značajnim delom onoga što je u Gradskom muzeju Sombor novo, od 2008. do 2022. – navodi se u dopisu Gradskog muzeja Sombor.

Izvor: sara.mikić @ soinfo.org

ПретходниNarodno pozorište Sombor u 2022. godini obezbedilo sufinansiranje za 5 projekata
СледећиSomborska Energana spremna je za početak rada

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.