UŽAS NA MALOM PETROVOM SALAŠU – UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ

УЖАС НА МАЛОМ ПЕТРОВОМ САЛАШУ, УБИЈЕНЕ НЕДУЖНЕ ЖИВОТИЊЕ
Ne mogu da verujem…УБИЈЕНИ ЉУБИМЦИ АПАТИНСКИХ КЛИНАЦА, ПОНИ ЗЛАТКО И МАГАРАЦ ЈУЛИЈЕ

Када је јутрос, као и сваког дана, отишао на свој салаш, Петар Рашета је затекао језив призор. У ограђеном дворишту лежали су, мртви пони Златко и магарац Јулије, љубимци бројне деце, редовних и најчешћих посетилаца Малог Петровог салаша, који се налази у близини Бање Јунаковић.

-Ноћас се десио стравичан догађај класичне „егзекуције“ над невиним животињама. Нека особа, не знам како да је назовем, је смогла снаге да у ноћним условима и непозвана дође уз ограду салаша, позове животиње уз ограду, а можда су онe, по обичају, и саме дошле и немилосрдно их, вероватно из близине, убије. Коњ пони Златко је убијен са једним метком, а магарац Јулије са најмање два. Зар је ово могуће? Да ли може ово да се дешава данас, огорчено се пита Рашета, власник овог јединственог салаша.

Мали Петров салаш је, иначе, место на коме сва деца из Апатина и околине долазе на упознавање са свим домаћим животињама и њиховим начином живота на једном класичном војвођанском салашу. Постао је познат по томе што су животиње део ентеријера у који деца ступају и нису у неким кавезима, као класични зоолошки вртови. Из тог разлога се успоставила посебна веза између појединих животиња и деце, „најпосебнија“ управо са понијем Златком и магарцем Јулијем, који је добио име по јулу – месецу у ком је рођен.

Петар Рашета је огорчен и не може ни да наслути ко је и зашто могао да почини ово свирепо дело. Мисли да нема непријатеље. За себе каже да има оштар, али правичан језик и моли све оне које је можда увредио „таквим“ језиком да не дирају животиње, јер оне нису криве за то.

Он је угостио много деце, бројне госте, који долазе у бању, а Књига утисакапотврђује да није човек који некоме жели зло. Природу воли и зато је решио да део свога живота проведе у природи, стварајући услове да дочека децу и укаже им на значај заједничког живота са природом.

-Да ли је то сметало тој немилосрдној особи? Ако јесте, нека јој је Бог у помоћи. Шта рећи деци која убудуће буду долазила на салаш? Да постоји неки чика који воли да убија недужне животиње? Каква би то порука деци била, пита се Петар Рашета и наглашава да су животиње, ни криве ни дужне, жртве особе коју треба пронаћи и помоћи јој, јер очигледно није способна да се сама суочи са стварношћу.

Додаје још да његов мозак није толико јак да може да да одоговор на то која би особа ово могла да учини, али и да је чињеница да се оваква особа налази међу нама.

-Да ли можемо бити сигурни да ова особа, не дај Боже, може учинити и горе ствари? Људи, комшије, пријатељи, помозите да будемо сигурни. Помозите и овој особи да реши своје проблеме.Помозите, апелује власник Малог Петровог салаша.

Ј.Миљуш

ПретходниKoncertna turneja maestra Kolundžije
СледећиVredan poklon Gradskom muzeju Sombor

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.