UŽAS NA MALOM PETROVOM SALAŠU – UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ

UŽAS NA MALOM PETROVOM SALAŠU, UBIJENE NEDUŽNE ŽIVOTINJE
Ne mogu da verujem…UBIJENI LJUBIMCI APATINSKIH KLINACA, PONI ZLATKO I MAGARAC JULIJE

Kada je jutros, kao i svakog dana, otišao na svoj salaš, Petar Rašeta je zatekao jeziv prizor. U ograđenom dvorištu ležali su, mrtvi poni Zlatko i magarac Julije, ljubimci brojne dece, redovnih i najčešćih posetilaca Malog Petrovog salaša, koji se nalazi u blizini Banje Junaković.

-Noćas se desio stravičan događaj klasične „egzekucije“ nad nevinim životinjama. Neka osoba, ne znam kako da je nazovem, je smogla snage da u noćnim uslovima i nepozvana dođe uz ogradu salaša, pozove životinje uz ogradu, a možda su one, po običaju, i same došle i nemilosrdno ih, verovatno iz blizine, ubije. Konj poni Zlatko je ubijen sa jednim metkom, a magarac Julije sa najmanje dva. Zar je ovo moguće? Da li može ovo da se dešava danas, ogorčeno se pita Rašeta, vlasnik ovog jedinstvenog salaša.


Mali Petrov salaš je, inače, mesto na kome sva deca iz Apatina i okoline dolaze na upoznavanje sa svim domaćim životinjama i njihovim načinom života na jednom klasičnom vojvođanskom salašu. Postao je poznat po tome što su životinje deo enterijera u koji deca stupaju i nisu u nekim kavezima, kao klasični zoološki vrtovi. Iz tog razloga se uspostavila posebna veza između pojedinih životinja i dece, „najposebnija“ upravo sa ponijem Zlatkom i magarcem Julijem, koji je dobio ime po julu – mesecu u kom je rođen.

Petar Rašeta je ogorčen i ne može ni da nasluti ko je i zašto mogao da počini ovo svirepo delo. Misli da nema neprijatelje. Za sebe kaže da ima oštar, ali pravičan jezik i moli sve one koje je možda uvredio „takvim“ jezikom da ne diraju životinje, jer one nisu krive za to.

On je ugostio mnogo dece, brojne goste, koji dolaze u banju, a Knjiga utisakapotvrđuje da nije čovek koji nekome želi zlo. Prirodu voli i zato je rešio da deo svoga života provede u prirodi, stvarajući uslove da dočeka decu i ukaže im na značaj zajedničkog života sa prirodom.

-Da li je to smetalo toj nemilosrdnoj osobi? Ako jeste, neka joj je Bog u pomoći. Šta reći deci koja ubuduće budu dolazila na salaš? Da postoji neki čika koji voli da ubija nedužne životinje? Kakva bi to poruka deci bila, pita se Petar Rašeta i naglašava da su životinje, ni krive ni dužne, žrtve osobe koju treba pronaći i pomoći joj, jer očigledno nije sposobna da se sama suoči sa stvarnošću.

Dodaje još da njegov mozak nije toliko jak da može da da odogovor na to koja bi osoba ovo mogla da učini, ali i da je činjenica da se ovakva osoba nalazi među nama.

-Da li možemo biti sigurni da ova osoba, ne daj Bože, može učiniti i gore stvari? Ljudi, komšije, prijatelji, pomozite da budemo sigurni. Pomozite i ovoj osobi da reši svoje probleme.Pomozite, apeluje vlasnik Malog Petrovog salaša.

J.Miljuš

ПретходниKoncertna turneja maestra Kolundžije
СледећиVredan poklon Gradskom muzeju Sombor

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.