Vanredna kontrola ribarskog područja „Gornje Podunavlje“

Ribočuvarska služba javnog preduzeća „Vojvodinašume“ organizovala je vanrednu kontrolu ribarskog područja „Gornje Podunavlje“, jer su ujedinjeni ribolovci Srbije apelovali na veliki izlov soma na Dunavu kod Bogojeva i Apatina.

Upecati ribu nije samo veština ribolovaca, već zavisi i od toga ima li u vodi na kojoj se peca ribe. A ribe je sve manje kažu pecaroši u Bačkom Monoštoru. Bez obzira što je njihovo selo okruženo vodama i što je deo ribolovačkih terena u Specijalnom rezervatu Gornje Podunavlje. Da li je som ugrožena vrsta ili ne mišljenja pecaroša su podeljena, ali se pecaroši slažu da su problem sonari.

„Sonar ga otkrije, naročito u ovo jesenje vreme kao i prošle jeseni i ove je počelo. Snimi ga sa sonarom i moderno pecanje džigovanje. To je masakr somova“, kazao je Stipan Forgić, nekadašnji profesionalni ribar.

„Trebalo je da se radi od proleća. Sistematski da se obilazi svako područje, da se menjaju ritmovi kontrole. Da bude sistem iznenađenja, a ne oni kada dođu svi to već znaju ranije i skolone se. Ostanemo samo mi koji imamo dozvole“, izjavio je Željko Vukelić, predsednik USR „Šaran“ Bački Monoštor.

Da će biti velikih efekata najavljenih kotrola pre svega izlova soma Đura Rang iskusni pecaroš ne veruje previše. Kaže nema dovoljno ribočuvara, ali problem je i privredni ribolov, jer se dozvole izdaju samo na godinu dana.

„Njemu je cilj da ove godine izvuče što više ribe. Nema kontrole ni što se tiče veličine. Piše to u zakonu, ali toga se niko ne pridržava. Vidimo i sami po ribarnicama. Smuđevi od 200 grama, somići. Sve ispod mere. Dva ili tri ribočuvara da čuvaju vodu od mađarske granice do Bogojeva? To je neshvatljivo“, rekao je Đura Rang, dugogodišnji pecaroš.

„Čuvarske službe ja ove godine nisam video na vodi. Imamo obijanje čamaca, mrežarenje, krađu ribe. Javljamo, ali oni ne izađu, tako da sve što se spreči je od nas pecaroša“, kazao je Vukelić.

U „Vojvodinašumama“, preduzeću koje upravlja vodama od Bezdana najavluju pojačane kotrole, pre svega izlova soma i u narednom periodu, te kontrole biće pojačane od početka decembra i to na mestima na kojima riba zimuje.

Izvor: RTV (Zlata Vasiljević)

ПретходниUKLJUČI SE! PREDLOŽI PROJEKAT!
СледећиPRIJAVA KANDIDATA ZA DOBROVOLJNO SLUŽENJE VOJNOG ROKA

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.