Vaterpolo i tenis najbezbedniji sportovi

Ministarstvo sporta i Olimpijski komitet Italije napravili su listu sportova po kategorijama rizika opasnosti od širenja korona virusa.

Obimna studija napavljena u saradnji sa naučnim institucijama Italije podelila je 387 sportskih disciplina u rangu od 0 do 4.

Kako se navodi, sportovi koji ne donosi skoro nikakvu mogućnost širenja zaraze su jedrenje, plivanje na otvorenim vodama, golf i tenis.

Što se tiče tenisa, za njega su propisana i pravila, kojima se preporučuje da teniseri nose naočarr i rukavice, da svaki igrač ima svoje loptice kod servisa, kao i da se izbegava da oba igrača izađu istovremeno na mrežu.

U kategorijima 0 i 1 su isključivo individualni sportovi, među kojima je atletika.

Što se tiče kolektivnih sportova, najmanji rizik od širenja virusa vaterpolo, koji je u kategoriji dva, uz objašnjenje da se vaterpolo igra u hlorisanoj vodi, koja može da onesposobi virus.

Fudbal je smešten u kategoriju tri, dok su košarka, odbojka i rukomet u „najugroženijoj“ četvrtoj kategoriji, kao i svi borilački sportovi.

Navodi se da su u dvoranskim sportovima kontakti su češći, prostor je manji, a za odbojku je specificno što se akcije odvijaju na mreži, gde su igrači veoma blizu jedni drugima.

Za igrače u kolektivnim sportovima preporuka je da se takmičari testiraju 48 sati pre svakog meča, uz nošenje maski na klupama za rezervne igrače i dezinfekcija svih rekvizita.

Izvor: Tanjug

ПретходниVremeplov: Umro Leonardo da Vinči
СледећиDogovor sa Mađarskom za otvaranje granice

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.