Važno podržati stare zanate, naročito na lokalu

Nematerijalno nasleđe uz snažniju podršku države moglo bi da bude zamajac lokalnog razvoja brojnih sredina, rečeno je nedavno na Okruglom stolu posvećenoj toj temi.

Takođe, za starim rukotvorinama postoji potražnja među turistima, u dijaspori i diplomatiji, te je potrebno da imamo sertifikovane proizvode i kanale plasmana, rekli su učesnici.

Predsednica „Etno mreže“ Violeta Jovanović, slaže se da je potrebna značajnija podrška, da se donese Zakon o zanatstvu i unapredi status zanatlija odnosno podrže stari zanati kroz javne radove, kao i da se rukotvorine uključe više u protokolarne poklone.

Navela je da stotine žena u unutrašnjosti Srbije poznaje različite tehnike, ali im je potrebna podrška i podsticaj kako bi se uspostavile mogućnosti za plasman proizvoda i radilo na odgovarajućem dizajnu i pakovanju i da je na tom planu potrebna pomoć lokalnih samouprava.

Takođe, važan bi bio i program javnih radova u kulturi koji bi podrazumevao da žene budu više angažovane i uključene.

Kada je reč o aktivnostima „Etno mreže“, Jovanović kaže da je ove godine uprkos pandemiji održana izložba rukotvorina pod nazivom „100 žena – 100 minijatura“ na kojoj su učestvovale žene širom Srbije kao i tkačke kolonije u Pirotu i Somboru, obuke u tehnici tkanja, pustovanju vune…

Namenjene su nezaposlenim ženama koje tako savladavaju važne veštine uz koje kasnije mogu da ostvare prihode.

Posebno su važne radionice za rad sa decom i mladima u saradnji sa osnovnim i srednjim školama, zahvaljujući kojima se znanja prenose na decu i ona upoznaju sa tradicijom zemlje, dodala je sagovornica Tanjuga.

Pored obuka u tradicionalnim tehnikama važan je i upis tradicionalnih proizvoda na nacionalnu listu nematerijalnog nasleđa, što ujedno podiže njegovu cenu na tržištu, kaže Jovanović, koja je i izvršna direktorka NALED-a.

Ona je dodala da je važno da se takvi proizvodi sve više koriste u protokolima predsednika i vlade i da postanu pokloni koje bi koristili za inostranstvo.

„Etno mreža“ pruža takvu vrstu podrške ali ona nije dovoljna i pozivam lokalne samouprave i turističke organizacije da da snažnije podrže ove programe i isplaniraju ih u budžetima, rekla je Jovanović.

ПретходниUhapšen osumnjičeni za dilovanje droge
Следећи5 najboljih načina da obradujete svoje mališane

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.