Vek pre slanja prve razglednice iz Beča u Sombor

filatelisticki-koverat-prvog-dana-sa-jubilarnom-markom
Извор: www.ravnoplov.rs

Razglednica koja je na poštanskim markama nije prva razglednica, ali su sve one pre nje bile rukom slikane i bojadisane i nisu bile umnožavane. Ova koja je poslata u Sombor prva je štampana razglednica, a razglednicu je štampao satirični list „Zmaj“ čiji je urednik bio pesnik Jovan Jovanović.

„Ovu dopisnicu – prvu štampanu razglednicu u istoriji, objavilo je uredništvo srpskog političko-satiričnog časopisa „Zmaj“, koji je izlazio između 1864. i 1871. godine. Njegov osnivač i urednik bio je pesnik Jovan Jovanović, koji je po ovom časopisu i dobio svoj čuveni nadimak. Redakcija časopisa, koja se tada nalazila u Beču, došla je 1870. g. na ideju da dopisnicama održava prepisku sa svojim čitaocima i pretplatnicima, pa je ponudila geodetskom oficiru Petru Manojloviću, rodom iz Srbobrana, da načini likovno rešenje dopisnice.Redakcija je 18. maja 1871. godine razglednicu poslala u Sombor“, kaže Milan Stepanović, zavičajni istoričar.

Razglednica koja je poslata u Sombor, a bila je jedna od oko 100 štampanih, bila je adresirana na finansijskog činovnika Dimitrija Manojlovića.


„On se jednostavno uplašio pa je odbio da primi razglednicu, jer je tekst bio vrlo provokativan. Uredništvo je molilo svoje pretplatnike da im se javi da li njihovu poštu sa časopisima neko otvara i ukoliko je to tako oni će preduzeti odgovarajuće mere. Manojlović je ispod dopisao dopisao poruku uredništvu, mešajući ćirilicu i latinicu: „Ja sa Zmajom nik[ak]va posla neću da imam – ne prima se“. I vratio je razglednicu u Beč“, kaže Stepanović.

Izvor: www.ravnoplov.rs

Razglednica je tako vraćena u Beč i zahvaljujući tome sačuvana je do danas kao filatelistički rariret koji je pre desetak godina prodat za 11.000 evra jednom kolekcionaru.

Vek pre slanja prve razglednice u Somboru je otvorena prva pošta. Zgrada postoji i danas.

„Prva pošta u Somboru otvorena je u zgradi koja je najverovatnije još iz turskog perioda. Pošta je otvorena 1789. godine i tu je ostala jedan vek“, kaže Saša Sabadoš, istoričar Istorijski arhiv Sombor.

Izvor: www.ravnoplov.rs

Zanimljivo je da je da pošta adresu menjala čak šest puta. I još je jedna zanimljivost prva štampana razglednica iz Beča je u Sombor putovala samo dva dana. Kraće nego što to rade današnje pošte.

Izvor: RTV (Zlata Vasiljević)

ПретходниVatrogasci sprečili pokušaj samoubistva
СледећиProlećna berza u Agrosavezu

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.