Vek pre slanja prve razglednice iz Beča u Sombor

filatelisticki-koverat-prvog-dana-sa-jubilarnom-markom
Извор: www.ravnoplov.rs

Разгледница која је на поштанским маркама није прва разгледница, али су све оне пре ње биле руком сликане и бојадисане и нису биле умножаване. Ова која је послата у Сомбор прва је штампана разгледница, а разгледницу је штампао сатирични лист „Змај“ чији је уредник био песник Јован Јовановић.

„Ову дописницу – прву штампану разгледницу у историји, објавило је уредништво српског политичко-сатиричног часописа „Змај“, који је излазио између 1864. и 1871. године. Његов оснивач и уредник био је песник Јован Јовановић, који је по овом часопису и добио свој чувени надимак. Редакција часописа, која се тада налазила у Бечу, дошла је 1870. г. на идеју да дописницама одржава преписку са својим читаоцима и претплатницима, па је понудила геодетском официру Петру Манојловићу, родом из Србобрана, да начини ликовно решење дописнице.Редакција је 18. маја 1871. године разгледницу послала у Сомбор“, каже Милан Степановић, завичајни историчар.

Разгледница која је послата у Сомбор, а била је једна од око 100 штампаних, била је адресирана на финансијског чиновника Димитрија Манојловића.

„Он се једноставно уплашио па је одбио да прими разгледницу, јер је текст био врло провокативан. Уредништво је молило своје претплатнике да им се јави да ли њихову пошту са часописима неко отвара и уколико је то тако они ће предузети одговарајуће мере. Манојловић је испод дописао дописао поруку уредништву, мешајући ћирилицу и латиницу: „Ја са Змајом ник[ак]ва посла нећу да имам – не прима се“. И вратио је разгледницу у Беч“, каже Степановић.

Извор: www.ravnoplov.rs

Разгледница је тако враћена у Беч и захваљујући томе сачувана је до данас као филателистички рарирет који је пре десетак година продат за 11.000 евра једном колекционару.

Век пре слања прве разгледнице у Сомбору је отворена прва пошта. Зграда постоји и данас.

„Прва пошта у Сомбору отворена је у згради која је највероватније још из турског периода. Пошта је отворена 1789. године и ту је остала један век“, каже Саша Сабадош, историчар Историјски архив Сомбор.

Извор: www.ravnoplov.rs

Занимљиво је да је да пошта адресу мењала чак шест пута. И још је једна занимљивост прва штампана разгледница из Беча је у Сомбор путовала само два дана. Краће него што то раде данашње поште.

Извор: РТВ (Злата Васиљевић)

ПретходниVatrogasci sprečili pokušaj samoubistva
СледећиProlećna berza u Agrosavezu

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.