VELIKO INTERESOVANJE ZA 11. SOMBORSKI FESTIVAL NAUKE, NAJBOLJIMA URUČENA PRIZNANJA

fizi-bizi-fest-nagradjeni

Novembar mesec u Somboru, ali i šire, bio je tradicionalno posvećen nauci, jer se po 11. put održava „Fizi Bizi Fest“ – festival nauke. Nekada mali školski festival prerastao je u međunarodni naučno-obrazovni događaj, koji promoviše i populariše nauku među decom, mladima i odraslima.

Ovogodišnji „Fizi Bizi“ obuhvatio je preko 80 naučno-eduktivnih postavki predškolaca, osnovaca, srednjoškolaca, studenata u čijoj pripremi i realizaciji je učestvovalo preko 200 učesnika iz Srbije (Sombor, Novi Sad, Beograd, Bor, Stara Pazova..), Hrvatske, Crne Gore, Makedonije. Fokus ovogodišnjeg festivala nauke bile su klimatske promene, a s’ ciljem da se tema približi publici planirano je prikazivanje čak 14 naučno – popularnih predavanja renomiranih stručnjaka iz različitih oblasti – medicine, biologije, hemije, matematike, ekologije, meteorologije, geografije…

Samo neka od predavanja su „Nove/stare infekcije na vatri globalnog zagrevanja“ – prof. dr Maja Stanojević, „Milankovićevi ciklusi i klima“ – prof. Đorđe Nešić, „Uticaj aerozagađenja i klimatskih promena na zdravlje“ – dr Jelena Ilić Živojinović, „Topljenje leda na severnom polu – tempirana klimatska bomba“ – dr Konstantin Ilijević, „Zašto se klima menja“ – dr Maričić Olja, „Dizajnirajmo klimu u gradu“ – prof. dr Vladimir Janković i drugo.

Možemo neskromno da kažemo da je program predavanja „Fizi Bizi“ festivala među najkvalitetnijim naučno-obrazovnim programima u državi, ali i šire. U okviru Festivala organizovane je i nagradni konkurs za istraživačke radove/projekte osnovaca, a nagrađena su tri učenika i njihovi nastavnici mentori.

Prvo mesto je pripalo Nikoli Maričiću za rad „Zeleni grad“, a mentor je bila Dragana Sekulić. Drugo mesto je osvojio Čaba Kiš sa radom „Erozija“, a treće Fani Farkaš čiji rad nosi naziv „Osmoza“, a mentor u oba slučaja je bila Beata Odri Galac.

Radovi će biti publikovani u drugom po redu Zborniku radova „Fizi Bizi Fest-a“.

Iako Fizi Bizi zvanično traje do kraja novembra, i dalje se priključuju novi učesnici i šalju svoje video materijale, pa je izvesno da će se ove godine aktivnosti produžiti i tokom decembra, jer je zainteresovanost za učešće veoma velika! Sve Festivalske aktivnosti možete pratiti preko zvaničnih medija Festivala: Fejsbuk stranice Fizi Bizi, Jutjub kanala Fizi Bizi i sajta www.fizibizifest.wixsite.com

Organizator Festivala je Centar za razvoj obrazovanja „Planeta“, u partnerstvu sa Fondacijom Gimnazije „Veljko Petrović“ Sombor, a uz podršku Grada Sombora i Centra za promociju nauke iz Beograda.

Ena Stojković

ПретходниPromocija zbirke poezije Miris boje
СледећиPEDESETAK IZLAGAČA NA OVOGODIŠNJEM „Ravangrad Wine Fest-u“ – FESTIVAL SAČUVAO MEĐUNARODNI KARAKTER

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.