VELIKO INTERESOVANJE ZA 11. SOMBORSKI FESTIVAL NAUKE, NAJBOLJIMA URUČENA PRIZNANJA

fizi-bizi-fest-nagradjeni

Novembar mesec u Somboru, ali i šire, bio je tradicionalno posvećen nauci, jer se po 11. put održava „Fizi Bizi Fest“ – festival nauke. Nekada mali školski festival prerastao je u međunarodni naučno-obrazovni događaj, koji promoviše i populariše nauku među decom, mladima i odraslima.

Ovogodišnji „Fizi Bizi“ obuhvatio je preko 80 naučno-eduktivnih postavki predškolaca, osnovaca, srednjoškolaca, studenata u čijoj pripremi i realizaciji je učestvovalo preko 200 učesnika iz Srbije (Sombor, Novi Sad, Beograd, Bor, Stara Pazova..), Hrvatske, Crne Gore, Makedonije. Fokus ovogodišnjeg festivala nauke bile su klimatske promene, a s’ ciljem da se tema približi publici planirano je prikazivanje čak 14 naučno – popularnih predavanja renomiranih stručnjaka iz različitih oblasti – medicine, biologije, hemije, matematike, ekologije, meteorologije, geografije…

Samo neka od predavanja su „Nove/stare infekcije na vatri globalnog zagrevanja“ – prof. dr Maja Stanojević, „Milankovićevi ciklusi i klima“ – prof. Đorđe Nešić, „Uticaj aerozagađenja i klimatskih promena na zdravlje“ – dr Jelena Ilić Živojinović, „Topljenje leda na severnom polu – tempirana klimatska bomba“ – dr Konstantin Ilijević, „Zašto se klima menja“ – dr Maričić Olja, „Dizajnirajmo klimu u gradu“ – prof. dr Vladimir Janković i drugo.

Možemo neskromno da kažemo da je program predavanja „Fizi Bizi“ festivala među najkvalitetnijim naučno-obrazovnim programima u državi, ali i šire. U okviru Festivala organizovane je i nagradni konkurs za istraživačke radove/projekte osnovaca, a nagrađena su tri učenika i njihovi nastavnici mentori.

Prvo mesto je pripalo Nikoli Maričiću za rad „Zeleni grad“, a mentor je bila Dragana Sekulić. Drugo mesto je osvojio Čaba Kiš sa radom „Erozija“, a treće Fani Farkaš čiji rad nosi naziv „Osmoza“, a mentor u oba slučaja je bila Beata Odri Galac.

Radovi će biti publikovani u drugom po redu Zborniku radova „Fizi Bizi Fest-a“.

Iako Fizi Bizi zvanično traje do kraja novembra, i dalje se priključuju novi učesnici i šalju svoje video materijale, pa je izvesno da će se ove godine aktivnosti produžiti i tokom decembra, jer je zainteresovanost za učešće veoma velika! Sve Festivalske aktivnosti možete pratiti preko zvaničnih medija Festivala: Fejsbuk stranice Fizi Bizi, Jutjub kanala Fizi Bizi i sajta www.fizibizifest.wixsite.com

Organizator Festivala je Centar za razvoj obrazovanja „Planeta“, u partnerstvu sa Fondacijom Gimnazije „Veljko Petrović“ Sombor, a uz podršku Grada Sombora i Centra za promociju nauke iz Beograda.

Ena Stojković

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.