VENAC LAZE KOSTIĆA

Đorđe Nešić

-izveštaj žirija-

Žiri za dodelu nagrade Venac Laze Kostića u 2021. godini, -ispred Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ i Udruženja građana „Ravangradsko proleće“, u sastavu Dragan Stanić, književnik i profesor univerziteta, Stojan Berber,  književnik i profesor univerziteta u penziji, i Goran Malbaša, profesor  književnosti, odlučio je da  ove godine nagradu dodeli pesniku Đorđu Nešiću, direktoru Srpskog kulturno-naučnog  centra  „Milan Milanković“ u Dalju.

Nagrada će biti uručena u okviru manifestacije Dan Laze Kostića, 9. juna 2021. godine, u 12 časova, u Gradskoj biblioteci Karlo Bijelicki (Dečje odeljenje, Trg cara Lazara 3).

Đorđe Nešić, rođen 1957. godine u Bijelom Brdu. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, grupa za jugoslovenske književnosti i srpskohrvatski jezik.

Objavio je knjige poezije: Crv sumnje u jabuci razdora (1985), Surogati (1990), Čekajući Stvoritelja (1995), Haronov čamac (1998), Prozor kroz koji Dunav teče (izabrane i nove pesme, 2000), Granica (2006), Bolje je biti u manjini (2015) i Polog (2016).

Nešićeve pesme zastupljene su u brojnim antologijama poezije. Dobitnik je  Brankove nagrade za 1985, nagrade Sava Mrkalj za 2010. i Disove nagrade za 2018. godinu.

Član je Odbora SANU za dinamiku klimatskog sistema Zemlje i delo Milutina Milankovića.

Živi u Bijelom Brdu i u Somboru.

ПретходниSomborski književni festival
СледећиSunčano i toplije, do 23 stepena

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.